Dosadio mu touchscreen – ugradio dugmiće u Teslu VIDEO

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 15:58

Dosadio mu touchscreen – ugradio dugmiće u Teslu VIDEO

Mnogi vozači bi pozdravili ovakvu modifikaciju.

Iako na prvi pogled izgleda kao tehnološki korak unazad, ideja ovog Kineza ima smisla sa aspekta ergonomije, ali i bezbednosti u vožnji. Naime, sve više je glasova vozača, stručnjaka, ali i čelnika auto-kompanija, koji upozoravaju na problem preterane digitalizacije u vozilima i smeštanja svih komandi na ekrane osetljive na dodir.

Na taj način, postaje sve komplikovanije, ali i rizičnije podešavati, recimo, komande >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "klime" i ventilacije tokom vožnje.

Teslin pristup kada je u pitanju enterijer vozila je da se maksimalno prikloni minimalizmu, smanjivanju broja dugmadi i kontrola na minimum i usvajanju pojednostavljenog izgleda unutrašnjosti automobila.

Iako mnogi kupci to cene, postoje i oni koji izražavaju svoje nezadovoljstvo svaki put kada Tesla ukloni neki tradicionalni element iz kabine, kao što je, na primer, zamena ručica pokazivača pravca dugmadima na volanu na redizajniranom Modelu 3.

Ljudi su uglavnom podeljeni oko toga – ili vole ili mrze taj pristup, a oni iz druge kategorije su slobodni da izaberu određena električna vozila koja imaju tradicionalniji enterijer. Ali šta da radite ako vam se baš sviđa vaš Tesla, a ipak ne želite da koristite centralni ekran osetljiv na dodir za pristup skoro svakoj funkciji vozila?

Jedan kineski vlasnik koji voli fizičke komande uzeo je stvar u svoje ruke i modifikovao unutrašnjost svog Modela X kako bi ga prilagodio panelu dugmadi koji omogućava brži pristup nekim od osnovnih funkcija vozila.

U video snimku koji je na društvenoj mreži X podelio @ray4tesla, možemo videti da panel postavljen tačno ispod ekrana osetljivog na dodir izgleda donekle slično onome što je Mercedes-Benz koristio na svojim limuzinama prethodne generacije.

Ukupno ima 12 komandi i sve izgledaju funkcionalno. Neki od njih služe kao prečice do određenih segmenata menija vozila, dok drugi dugmići predstavljaju direktne komande, poput one za otvaranje vrata prtljažnika, za podešavanje prednjih sedišta ili preklapanje bočnih retrovizora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.