Izvor: Glas javnosti, 27.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri duh sa Drine

Lozničanin Radivoje Todorović Pibuda (50), zahvaljujući plivačkoj veštini i hrabrosti, spasao je do sada pet davljenika iz ćudljive Drine. Pored petorice mladića kojima je bukvalno spasao život, Radivoje i ne zna tačan broj onih kupača kojima je pomogao u vodi, pre nego što je Drina zapretila da ih odvuče u svoje dubine.

Bravar po struci, zaposlen u lozničkom preduzeću Toplana, Radivoje pliva u Drini od svoje osme godine i odlično poznaje reku pored koje je odrastao. Dvojicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << davljenika je vadio iz rupa koje su ostale posle vađenja šljunka, drugu dvojicu je spasao iz opasnih vrtloga, a jednog momka je vadio iz Drine na samoj sredini reke. Prvog utopljenika oteo je od Drine sredinom osamdesetih godina kod mosta na Šepku, gde je nekada bilo omiljeno kupalište Lozničana. Momak koji je bio iz jednog obližnjeg bosanskog sela sa druge obale Drine, upao je u rupu zaostalu od šljunkarenja, a na povike da se davi Radivoje je odmah reagovao i spasao život mladiću, koji je kasnije nastradao u ratu.

Radivoje je poslednji put vadio davljenika iz Drine prošle godine na lokalitetu Branjevo, gde je upravo toga dana prvi put išao da se kupa. Čim je stigao, začuo je zapomaganje žene da joj se muž davi. „Bio je nasred reke. Kada sam do tog mesta došao već je bio potonuo, pa sam morao da zaronim. Ipak, uspeo sam da ga izvučem na obalu“.

On ističe da nije imao neuspešnih spasavanja, odnosno da kada god je krenuo nekog da vadi iz vode, to je i uspevao. Davljeniku uvek prilazi sa leđa, tako da mu pomogne a ne ugrozi sebe, jer kada se čovek davi, može u dubinu da povuče i onoga koji želi da mu pomogne.

Radivoje je oduvek vodio računa o svojoj kondiciji. Nekada je igrao fudbal, a svakog leta posebno voli da isplivava duže deonice na Drini. Kaže da Drinu svi moraju shvatiti ozbiljno, posebno mladi kupači, ali i dobri plivači, jer svaka nepažnja može biti kobna.

Spasavajući tuđi uvek je rizikovao svoj život, ali nikada nije prihvatio ponuđeni novac za učinjeno delo.

- Svima koji su želeli na ovaj način da mi se oduže, govorio sam da je dovoljna nagrada što sam ih spasao i da se život nikada ne plaća - kaže Radivoje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.