4 načina da se zaštitite od ebole

Izvor: 24sata, 27.Avg.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

4 načina da se zaštitite od ebole

Ebola je jedan od najsmrtonosnijih virusa na svetu, za koji još uvek nije pronađen lek, ali se ne prenosi vazduhom što je olakšavajuća okolnost. Prevencija je najbolji lek protiv bolesti.

1. Sapun i voda

Redovno perite ruke sapunom i vodom i koristite čiste peškere da obrišite ruke. Običan sapun je sve što vam je potebno. U nekim delovima zemalja koje su najviše pogođene ebola, čista voda nije toliko dostupna što znatno olakšava prenošenje zaraze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << />
2. Bez dodirivanje

Ako sumnjate da neko ima ebolu, nemojte ga dodirivati. Znamo kako ovo zvuči grubo i da ako neko vama drag ima ebolu, želećete da ga utešite i negujete. Ali krv i ostale izlučevine su glavni prenosioci virusa.

3. Izbegavajte mrtva tela

Ako sumnjate da je neko umro od ebole, ne dodirujte njegovo telo čak ni tokom obreda sahranjivanja. Neke kulture imaju običaj da se tela na pogrebu dodiruju, ali ovo su ekstremne situacije i nemojte to činiti.

4. Ne paničite

Širenje neproverenih glasina samo izaziva strah i paniku kod ljudi. Ne plašite se doktora, oni su tu da vam pomognu.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.