Izvor: B92, 06.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeri: Poslednje instrukcije trojci

Priština -- Trojka koja će voditi nastavak pregovora o Kosovu sastaće se u četvrtak sa predstavnicima zemalja Kontakt-grupe, piše Zeri.

Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva prištinski dnevnik, sastanak sa Kontakt-grupom trebalo bi da se održi u četvrtak u Londonu, na nivou direktora za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije.

Tada će, piše list, predstavnici SAD Frenk Vizner, EU Volfgang >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Išinger i Rusije Aleksandar Bocan Harčenko dobiti poslednje instrukcije od Kontakt-grupe pre posete Prištini i Beogradu.

Dnevnik piše da članice Kontakt-grupe svakodnevno razgovaraju telefonom o modalitetima nastavka pregovora pre razmatranja stavova zvaničnog Beograda i Prištine.

Zeri navodi i da Išinger radi na kompletiranju tima savetnika među kojima će biti i saradnici sa Kosova.

Posetu trojke Prištini i Beogradu će, sa logističkog aspekta, pripremiti misije EU u Beogradu i Prištini.

Iako su zapadnoevropske zemlje zahtevale da se u pripremu sastanaka i ukupnih aktivnosti trojke uključi i kancelarija visokog predstavnika Martija Ahtisarija, Rusija se sa tim nije saglasila. Sa trojkom će, ipak, u Prištinu i Beograd doći i jedan visoki zvaničnik UNOSEK-a, ali to neće biti ni Ahtisari ni njegov zamenik Alber Roan.

Portparol Pregovaračke ekipe Kosova Skender Hiseni izjavio je za Radio Slobodna Evropu da predstavnici institucija Kosova još nemaju ni zvanične informacije o čemu će se tokom posete razgovarati.

"Još nismo dobili nijednu zvaničnu informaciju kada će trojka posetiti Prištinu, iako u medijima ima najava da će oni biti u Prištini krajem nedelje", izjavio je Hiseni.

Koha: Tri principa Prištine za pregovore

Nema pregovora o nezavisnosti, nema promene granica i nema promena paketa Martija Ahtisarija - to su tri ključna principa pregovora sa kojima, prema rečima koordinatora pregovaračkog tima Prištine Bljerima Šalje, albanska strana ulazi u nove pregovore sa Beogradom, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

Uoči početka pregovora i dolaska trojke SAD, EU i Rusije, prištinski list Ekspres predviđa da dogovora neće biti, kako među stranama u pregovorima, tako ni unutar Kontakt grupe.

Lideri kosovskih Albanaca ističu da više ne mogu da budu velikodušni, piše Ekspres i prenosi stav Prištine da je deklaracija o nezavisnosti, po isteku roka od 120 dana, jedino rešenje.

Ekspres, istovremeno, prenosi i ocene međunarodnih analitičara da je prekasno za kompromis i da mora doći do "razvoda Kosova i Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.