Izvor: B92, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto misija SB ne ide u enklave

Kosovska Mitrovica, Priština -- Misija Saveta bezbednosti sledeće nedelje dolazi na Kosovo kako bi se uverila u stanje na terenu.

Ona će svojim izveštajem dopuniti plan Martija Ahtisarija. Nosilac Srpske liste za KiM Oliver Ivanović sumnja da će izveštaj te misije dati neke veće rezultate. On za B92 kaže da je razočaran što misija nema nameru da na Kosovu poseti enklave u kojima žive Srbi, već predstavlja više neku turističku posetu.

Misija Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na terenu će boraviti pet dana, a kako su najavili predstavnici kosovskih Srba koji žive u tim enklavama, samoincijativno će krenuti u susret predstavnicima misije na administrativnom prelazu sa užom Srbijom kako bi im rekli u kakvim uslovima žive.

"Uz činjenicu da će delegacija Saveta bezbednosti biti samo jedan dan ovde, mi smo mogli da zaključimo da im nije namera da otkriju šta se zapravo događa na KiM i da vide kakvi su uslovi života Srba, nego da više potvrde ono što su već dobili u pisanoj formi, kroz izveštaje specijalnog predstavnika", kaže Ivanović.

"To nije ono što zadovoljava Srbe, i ja sam, u konsultaciji sa ostalim kolegama na Srpskoj listi, da je bolje da mi naš termin ustupimo za obilazak neke enklave", kaže on.

"Umesto razgovora, suvoparnih izjava političara, koje mogu imati na sastanku, mislim da je mnogo važnije da razgovaraju sa običnim seljakom negde u Starom Grackom, u Orahovcu ili Velikoj Hoči, ili u bilo kojoj enklavi na listi onih gde smo pomenuli da se stvarno loše živi", kaže Ivanović.

Masovan povratak za misiju SB?

Predstavnici prognanih sa Kosova najavili su masovan povratak u vreme boravka misije Saveta bezbednosti.

Misija Saveta bezbednosti 25. i 26. aprila dolazi na Kosovo, a predstavnici više desetina porodica sa administrativnog prelaza Jarinje krenuće u organizovani povratak na svoja imanja.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Srpskog nacionalnog veća članovi Udruženja kidnapovanih i prognanih Srba sa Kosova i Metohije saopštili su da tim činom žele da predstavnicima misije Ujedinjenih nacija pokažu spremnost da se vrate u svoje domove.

"Želimo da pokažemo spremnost i želju da se vratimo na svoja ognjišta, da nastavimo život prekinut pre osam godina. Ujedno želimo da zatražimo da nam vrate uzurpiranu imovinu i obezbede suguran povratak i ostanak", kazao je potpredsednik Udruženja Goran Savović.

Ejde demantovao da će zameniti Ahtisarija

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Norveške Kai Ejde negirao je danas u Prištini da je izjavio da će zameniti specijalnog izaslanika za status Kosova Martija Ahtisarija u pregovorima o statusu Kosova.

Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, Ejde je u Prištini kazao da je cilj njegove posete regionu da Prištinu i Beograd informiše o ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a koji će sledeće nedelje biti održan u Oslu. Na tom skupu Kosovo će biti jedna od centralnih tema.

Nove pregovore o statusu Kosova, kao i novog posrednika u razgovorima, zatražile su srpske vlasti.

"Čuo sam to u medijima poslednjih dana i razmišljao sam čak da odložim posetu za nekoliko dana, dok ne prestanu takve spekulacije, ali je to bilo nemoguće, pošto za sledeću nedelju treba da budemo spremni za sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a", rekao je Ejde.

On je rekao da podržava plan Ahtisarija i očekuje da se status Kosova pojasni novom rezolucijom Saveta bezbedbosti Ujedinjenih nacija.

"Mi podržavamo plan Ahtisarija i podržavamo proces koji se nastavlja na Savetu bezbednosti. Očekujemo da se ovaj proces okonča sporazumom koji će se zasnovati na planu Ahtisarija", kazao je on.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju očekuje da status Kosova uđe u finalnu fazu rešavanja "još bržom dinamikom donošenja nove rezolucije u Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.