Izvor: B92, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost SAD zbog stavova Srbije

Beograd, London -- Američke vlasti zabrinute su zbog kontradiktornih signala iz Srbije u vezi sa eventualnim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

"Ako se nasilje vrati na Kosovo, to ne može biti od pomoći i to bi u svakom slučaju značilo korak unazad za region, za Srbiju i za stanovništvo Kosova", izjavio je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi. "Imajući u vidu da traju diplomatski pregovori, neumesno je i nepotrebno da bilo ko preti", dodao je on.

Portparol je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio da će SAD o tom pitanju razgovarati sa srpskim zvaničnicima.

"Nisam siguran da smo do sada imali priliku da sa nekim porazgovaramo o tim konkretnim izjavama, ali smo u stalnim kontaktima i siguran sam da ćemo imati prilike da im izložimo naš stav", rekao je Kejsi.

Svetski mediji o izjavi Prorokovića

Nakon izjave Dušana Prorokovića da je Srbija spremna na oštre mere da spreči nezavisnost Kosova, time se bave ugledni listovi

"Srbija je spremna da upotrebi silu kako bi sprečila Zapad da prizna nezavisnost Kosova", ocenjuju "Njujork tajms" i "Internešenel herald tribjun" (IHT), tumačeći na taj način nedavnu izjavu državnog sekretara za Kosovo i Metohiju Prorokovića da je Srbija spremna da preduzme čitav niz oštrih mera u slučaju proglašenja nezavisnosti pokrajine.

Dnevnik IHT piše da je Srbija spremna da primeni i silu kako bi sprečila da zapadne zemlje priznaju nezavisnost Kosova.

Proroković je, kako piše IHT, "upozorio da bi jednostrano zapadno priznanje Kosova Srbiji dalo pravo da svoje jedinice vrati u region i poništi osam godina star sporazum između NATO-a i tadašnje jugoslovenske vlade kojim je regulisano povlačenje" vojske sa Kosova.

Proroković je, kako navodi dnevnik, upozorio i da bi Srbija mogla da "blokira svaku vrstu trgovačkih aktivnosti i sve (trgovačke) rute".

Spoljnopolitički savetnik kosovskog premijera Agima Čekua, Borut Grgič, ocenio je, međutim, da Prorokovićeva izjava neće sprečiti kosovske lidere da zatraže priznanje nezavisnosti posle završetka pregovora, u decembru, piše IHT.

"Kako će (srpske snage) preći preko jedinica NATO-a u regionu i šta će činiti ako budu izložene otvorenom sukobu? Okupacija ne dolazi u pitanje. Međunarodna zajednica bi to blokirala", rekao je Grgič, koji je direktor Instituta za strateške studije u Ljubljani.

Grgič je, međutim, napomenuo da postoji opasnost da se region krajem godine suoči sa obnavljanjem napetosti, s obzirom da se albanski lideri sve više kreću ka proglašavanju nezavisne države Kosovo, piše IHT.

Proroković: Bez pretnji

Proroković je tim povodom dana izjavio Tanjugu da Srbija prema kosovskom pitanju vodi politiku zasnovanu na međunarodnom pravu i da stoga nema razloga da preti niti da pokazuje nervozu.

"Nabrojao sam koji će sve pravni akti i sporazumi biti prekršeni u slučaju da Albanci samoproglase nezavisnost i kakve sve to probleme može doneti regionu u narednom periodu", precizirao je Proroković.

Proroković je, ne iznoseći detalje, istakao da će o eventualnoj reakciji Srbije u takvom slučaju odlučivati njena Vlada i Narodna skupština.

Jeremić: Beograd neće destabilizovati Kosovo

Srbija neće pretiti vojnom akcijom na Kosovu iako bi proglašavanje nezavisnosti moglo da otvori "Pandorinu kutiju" bezbednosnih problema na Balkanu, kaže šef srpske diplomatije Vuk Jeremić za "Fajnenšel tajms".

"Mi nećemo doprineti destabilizaciji pokrajine niti vojnim niti bezbednosnim sredstvima", rekao je Jeremić.

U intervjuu za londonski dnevnik, on je rekao da će Srbija iskoristiti "sva pravna i diplomatska sredstva, ali ne bezbednosno-odbrambena", kako bi iskazala da ne prihvata eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova i da je taj čin ništavan.

Jeremić je rekao da Srbija ne može "politički, moralno i praktično" da prihvati odvajanje Kosova i odbacio mogućnost podele pokrajine, navodeći da je Kosovo prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i dalje, pravno gledano, srpska pokrajina.

On je dodao da je "menjanje granica u redu dok postoji saglasnost obe strane. "Ukoliko se one ne slažu, onda je to nasilna promena granica, čime se onda otvara Pandorina kutija", ocenio je Jeremić.

Šutanovac: A letovanja, odeća, automobili?

Ministar odbrane Dragan Šutanovac danas je izjavio, komentarišući stav Demokratske stranke Srbije da Srbija ne treba da uđe u NATO, da je NATO taj koji treba da pozove neku zemlju u članstvo, a da u poslednje vreme nijedna zemlja nije primljena u EU, a da pre toga nije u sistemu NATO-a.

"Čudi me da niko od političara koji danas zagovaraju da ne idemo u NATO ne traži da istupimo i iz Interpola", rekao je Šutanovac, ocenjujući da bi bio apsurd da Srbija prekine odnose sa NATO, a zagovara odnos sa EU.

Šutanovac je rekao da bi voleo da oni koji zagovaraju takav odnos kažu da neće letovati u zemljama NATO-a, nositi odeću proizvedenu u njima ili voziti automobile koji se tamo proizvode.

Šutanovac je upozorio da je u ovom trenutku u interesu građana Srbije koji žive na Kosovu da Srbija ima dobru saradnju s NATO-m i da cela priča DSS-a ne koristi vojsci.

Prema mišljenju ministra odbrane, Srbija ne može dati samostalan vojni odgovor u slučaju proglašenja nezavisnosti pokrajine jer se videlo kako su se takvi pokušaji završavali u prošlim vremenima. "Nemam razumevanja za političare koji šalju vojsku bilo kuda", kaže Šutanovac.

Lončar: Poništićemo svaki akt o nezavisnosti

Ministar prosvete Zoran Lončar ponovio je danas da će Srbija poništiti svaki akt o jednostranoj nezavisnosti Kosova i Metohije i da nikada neće prihvatiti stvaranje prve NATO-države na svojoj teritoriji.

"Juče smo mogli da čujemo izjavu portparola NATO-a da ta organizacija ne pravi državu od naše pokrajine. On je sigurno upoznat sa 11. aneksom plana Martija Ahtisarija i zato je pitanje kako nazvati tvorevinu u kojoj komandant NATO-a ima ovlašćenja da bez ičijeg mišljenja ili obaveze traženja dozvole učini sve, uključujući upotrebu vojne sile", rekao je Lončar.

"Možda potparol NATO-a ima neko pogodnije ime od prve NATO-države za tvorevinu predviđenu Ahtisarijevim planom", rekao je Lončar.

FT: Prelomni trenutak

Britanski dnevnik "Fajnenšel tajms" ocenjuje danas da se približava prelomni trenutak u rešavanju pitanja Kosova.

Dok albanska većina u srpskoj pokrajini želi nezavisnost, Moskva podržava Beograd u protivljenju tome, dok se istovremeno jedinstvo Evropske unije po tom pitanju razvodnjava, piše londonski dnevnik u analizi.

FT ocenjuje da je "krajnje neverovatno" da će Kremlj, koji uoči predsedničkih izbora sve više naglašava svoj patriotski imidž, popustiti u svom stavu pre nego što birači izađu na glasanje, u martu, a verovatno ni tada.

I dok je Vašington na mukama oko toga šta dalje da radi u Iraku, kao i u politici prema Iranu, Moskva procenjuje da su joj u ovom trenutku zvezde naklonjene, smatra londonski dnevnik.

"U svakom slučaju, postoji rašireno razumevanje za gledište da ističe vreme za pregovore. Ključni test biće na (kosovskim) parlamentarnim i lokalnim izborima planiranim za 17. novembar", piše list, ocenjujući da će glavne kosovske političke stranke biti suočene sa pritiskom birača da im pruže objašnjenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.