Vučureviću određen pritvor

Izvor: B92, 04.Apr.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučureviću određen pritvor

Beograd -- Uhapšen ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, optužen u Hrvatskoj za bombardovanje Dubrovnika. Saslušan u Višem sudu u Šapcu i određen mu je pritvor.

Ratni gradonačelnik Trebinja i jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u BiH Božidar Vučurević uhapšen je na graničnom prelazu Karakaj između BiH i Srbije.

Bliski saradnik radovana Karadžića uhapšen je na osnovu poternice Hrvatske koja ga tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 90-ih godina, kada je bio na funkciji predsednika opštine Trebinje.

Informaciju da je uhapšen ratni gradonačelnik Trebinja i jedan od osnivača Srpske demokratske stranke potvrdila je srpska policija.

Kako saznajemo, ako Božidar Vučurević ima bosanski pasoš odmah može da bude pokrenut postupak za ekstradiciju ali je izvesnije da ima i srpski pasoš.

O njegovom eventualnom zadržavanju odlučivaće sud u Malom Zvorniku ali B92 posle radnog vremena nije uspela da nađe nikoga ko bi nešto zvanično rekao o Vučurevićevom hapšenju.

Vučurević je, prema nekim informacijama, priveden u policijski stanicu u Malom Zvorniku ali dežurni policiajac to nije želeo da potvrdi.

Ništa rečitiji nisu ni u Hrvatskoj. Njihova policija, kako nam je rekao portparol Krunoslav Borovec, o ovom hapšenju je saznao iz medija i još nema, kako kaže, nikakvu zvaničnu infomraciju.

Na sajtu Jutjub mnogo komentara izazvalo je postavljanje priloga o granatiranju Dubrovnika koje su emitovali hrvatski mediji, a u kojem se pojavljuje i Božidar Vučurević:

Vučurević je uhapšen oko 13 časova po međunarodnoj poternici Hrvatske. Hrvatsko tužilaštvo tereti ga za bombardovanje Dubrovnika.

U optužnici koju je podiglo dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo, navodi se da je u septembru 1991. godine, na području opštine Trebinje, naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.

Tim jedinicama je, kako se navodi, "popunjavao jedinice JNA, koje su 1. oktobra 1991. godine s područja Hercegovine i Crne Gore napale Republiku Hrvatsku i do 26. oktobra 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi".

SDS traži oslobađanje Vučurevića

Srpska demokratska stranka zatražila je od vlasti Srbije da odmah oslobode ratnog gradonačelnika Trebinja i jednog od osnivača te stranke Božidara Vučurevića i da prekinu s hapšenjem nevinih Srba po poternicama Hrvatske.

SDS je u saopštenju za javnost ocenila da Hrvatska montiranjem optužnica protiv onih koji su branili srpski narod pokušava "sakriti svoje sopstvene zločine i etničko čišćenje Srba".

"Od vlasti Srbije, koje su pokazale spremnost da odustanu od gonjenja onih koji su nesumnjivo počinili zločine nad srpskim narodom, kao što su Ejup Ganić, Tihomir Purda, Ilija Jurišić i drugi, očekujemo da se ponaša po ugledu na Sarajevo i Zagreb i da, umesto što hapse, zaštite od progona nevine Srbe", piše u saopštenju.

SDS je pozvala predsednika RS Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH Nebojšu Radmanovića i ostale srpske zvaničnike u institucijama BiH da odmah reaguju i od Beograda ultimativno zatraže oslobadjanje Vučurevića, te da mu obezbede pravnu i finansijsku logistiku kako bi što pre bio oslobođen.

"Podsećamo da su bošnjački funkcioneri koristili sve resurse, institucije i budžet BiH da bi oslobodili Ganića, Divjaka, Jurišića, što RS daje sve argumente da postupi identično u slučaju nekadašnjeg funkcionera RS i SDS Božidara Vučurevića", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.