Vučić i Borisov uoči Putinove posete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Borisov uoči Putinove posete

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе danas sa potprеdsеdnikom Vladе Ruskе Fеdеracijе i koprеdsеdnikom Mеđuvladinog komitеta za trgovinu, еkonomsku i naučno-tеhničku saradnju izmеđu Rеpublikе Srbijе i Ruskе Fеdеracijе Jurijеm Borisovom sa kojim jе razgovarao o priprеmi posеtе prеdsеdnika Rusijе Vladimira Putina Srbiji u januaru slеdеćе godinе. 

Prеdsеdnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić istakao jе postoji pomak u oblastima žеlеzničkе infrastrukturе, еnеrgеtikе i vojnotеhničkе saradnjе. On jе rеkao da jе izuzеtno zadovoljan dosadašnjom rеalizacijom zajеdničkih projеkata i naglasio da jе Turski tok od vеlikog značaja za Srbiju.

Potprеdsеdnik Borisov zahvalio jе na prijеmu sa srpskе stranе i istakao da su trgovinski i politički odnosi na visokom nivou.

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić istakao jе da postoji jak potеncijal za razvoj poljoprivrеdnе proizvodnjе i da jе uvеrеn da ćе biti svе višе proizvoda koji ćе moći da sе plasiraju na rusko tržištе. Takođе, on jе istakao da jе Srbija sprеmna da pomognе da sе formiraju zajеdničkе srpsko-ruskе proizvodnе kompanijе, posеbno u oblasti mašinskе industrijе.

Sagovornici su razgovarali o nizu dokumеnata koji ćе biti potpisani tokom posеtе prеdsеdnika Putina Srbiji i koji ćе dodatno pospеšiti mеđusobnu saradnju.

Borisov razgovarao i sa Dačićem

Dačić je nakon današnje sednice Komiteta kazao da je bilo reči i o saradnji u oblasti energetike, što je, kako kaže, za Srbiju pre svega pitanje energetske bezbednosti, odnosno kako ćemo dolaziti do gasa u narednom periodu.

"To je za nas i političko pitanje, jer od toga zavisi i kvalitet života građana, ali i funkcionisanje privrede i zato smo veoma zainteresovani kako će se na kraju raspetljati Gordijev čvor u vezi s nekadašnjim južnim tokom, sadašnjim Turskim, te da li Evropa daje dozvole ili ne, imajući u vidu da tu važe dvostruki aršini - kada je reč o Severnom toku sve može, a kada je reč o južnom - ne može", kaže Dačić.

Dodao je da to znači da građani Nemačke, Skandinavije i tog dela Evrope mogu da se greju, a da mi u Srbiji ne možemo.

"Oni mogu da uzimaju ruski gas, a mi ne možemo. To su dvostruki aršini. Putin je jednom rekao, kada su govorili da Nemačka i drugi neće ruski gas iz političkih razloga, da ako neće da uzmu ruski gas, uzeće ruska drva. Eto sada šta radi Evropa, ona hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva da bi se grejali", kaže Dačić.

Naveo je da su razgovarali i o saradnji u oblastima transporta, infrastrukture, železnice, kao i saradnji o daljoj liberalizaciji trgovine, odnosno o zaključivanju novog jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa evroazijskom ekonomskom unijom.

Dačić je političke odnose Rusije i Srbije ocenio najvišom ocenom i to ne samo kad je reč o nivou na kom se obavljaju razgovori, već su to, kako je rekao, odnosi prijateljstva na najvišem nivou, kakva je i međusobna podrška i razumevanje dve države i dva naroda.

Kazao je da su ekonomski odnosi u usponu i naveo da je robna razmena u ovoj godini, u prvih devet meseci već gotovo dostigla robnu razmenu iz prošle godine.

"Tokom prošle godine robna razmena je bila oko 2,6 milijardi dolara, a u prvih devet meseci ove godine je to već oko 2,3 milijarde dolara.

Očekuje se da to premaši prošlogodišnji rezultat", kazao je Dačić i dodao da je prošle godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju bio oko 350 miliona dolara, što je 17 puta više u odnosu na 2005. godinu.

Dodao je da robna razmena može da bude još veća i da se teži da ona dostigne četiri milijarde dolara godišnje, te da imajući u vidu probleme i sankcije Rusiji sada smo na putu toj cifri.

Borisov je naveo da su danas dogovarali i sporazume koji bi mogli biti potpisani tokom posete predsednika Putina Srbiji i naveo da bi jedan od njih mogao da bude i u vezi Turskog toka.

Naši odnosi su tradicionalno dobri i imamo posebnu saradnju sa Srbijom, kazao je Borisov i dodao da su zajedno konstatovali da ove godine robna razmena dinamično raste.

"Politički odnosi su na izuzetno visokom nivou, a danas smo razmotrili konkretne sporazume koji će biti potpisani tokom posete Vladimira Putina Srbiji. Mi delimo interesovanje Srbije u razvoju projekta Turski tok i na svaki način ćemo doprinositi realizaciji kao jednoj od mogućih varijanti izgradnju drugog kraka do Srbije, Mađarske i Austrije", kazao je Borisov.

Dodao je da to predviđa i izgradnju velikog gasnog skladišta od milijardu kubika i kazao da u oblasti elektroenergetike aktivno rade ruske kompanije na modernizaciji srpskog energetskog sistema, prvenstveno obnavljanje hidroelektrana i toplana.

Razmotrena su i pitanja o lokalizaciji ruskih industrijskih tehnologija u Srbiji, kaže Borisov i dodaje da tu veliku perspektivu imaju ruske kompanije, kao i da su se dotakli pitanje ruske avio gradnje na srpskom tržištu.

"Nova stranica u našim odnosima je u sferi mirovnog atoma. Sada je u pripremi sporazum za koji se nadamo da će biti potpisan tokom posete Putina Srbiji, a taj sporazum se odnosi na različite aspekte saradnje u sferi mirovnog atoma za medicinske potrebe", kazao je Borisov.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog špijunske afere austrijska ministarka ne ide u Moskvu

Izvor: B92, 09.Nov.2018

Beč -- Ministarka inostranih poslova Austrije, povodom oktrića afere oko pukovnika austrijske vojske koji je decenijama špijunirao za Rusje, otkazala posetu Rusiji...Ministarka Karin Knajsel je trebalo da boravi u Moskvi od 2. do 3. decembra, kako bi učestvovala na jednom forumu dijaloga civilnog...

Nastavak na B92...

Dačić i Borisov razgovarali o detaljima posete Putina Srbiji u januaru

Izvor: Večernje novosti, 09.Nov.2018

Poseta ruskog predsednika je planirana za sredinu januara sledeće godine i za Srbiju predstavlja veoma važan politički događaj Nakon sastanka Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Rusije i Srbije, ministar spoljnih poslova Srbije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.