Vučić bira partnere na talonu

Izvor: Večernje novosti, 17.Mar.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić bira partnere na talonu

DAN posle spektakularne i apsolutne pobede naprednjačke koalicije na izborima, još se ne zna kako će izgledati nova srpska Vlada. Zna se samo da će njen premijer biti Aleksandar Vučić. Praktično, sa osvojenih 158 mandata i ubedljivom većinom u parlamentu, lider SNS sada ima potpuni pregled igre na političkom talonu i dominantnu ulogu da izabere buduće partnere i saradnike u Nemanjinoj 11. Naime, naprednjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << mogu samostalno da formiraju vladu, što potpuno ukida svaki ucenjivački potencijal preostalih stranaka koje su ušle u Skupštinu. Ako se izuzme DS, sa kojim SNS ne želi u savez, krug eventualnih koalicionih partnera sužava se na koaliciju oko SPS, NDS i stranke nacionalnih manjina. Prema našim informacijama, Boris Tadić ne pristaje da ulazi ni u kakav savez sa Dačićem, tako da Vučić najverovatnije neće „pakovati“ tu najširu koaliciju. Dakle, ostaje mu, ako ne bude želeo samo naprednjačku vlast, da se opredeli između socijalista i novodemokrata. Ili, da i jedne i druge ostavi u opoziciji, a da se ovoga puta osloni na savezništvo sa SVM. Gotovo je isključeno, sudeći po našim saznanjima, da u Vladi ovoga pute bude Sulejman Ugljanin, pošto Vučićev koalicioni partner Rasim Ljajić više ne želi sa njim da sedi u Nemanjinoj. Ipak, lider SDA očekuje Vučićev poziv. Prema redu vožnje, prvo će biti obavljen neformalan krug konsultacija između stranačkih vrhuški koje su prešle cenzus. Čim poslanici zauzmu klupe i formiraju se poslanički klubovi, predsednik države Tomislav Nikolić daće i formalno mandat lideru SNS za sastavljanje nove vlade. Vučićev ministarski tim trebalo bi da položi zakletvu krajem aprila i da zvanično počne sa radom do 1. maja. Na praznik rada. NIKOLIĆ: PREMIJER SE ZNA ALEKSANDAR Vučić će biti budući premijer - izjavio je u ponedeljak predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Šef države je najavio da će razgovarati sa svim poslaničkim grupama o novoj vladi, ali i sa onima koji nisu ušli u parlament: - Najpre moraju da se završe izbori, zatim da se formiraju poslaničke grupe u Skupštini Srbije, a onda ćemo da razgovaramo sa svima. Nikolić je rekao i da su izbori protekli u demokratskoj atmosferi, da su rezultati očekivani, kao i da je pogrešio u jednom procentu. - Oni koji su loše prošli treba da razmisle otkud tolika popularnost SNS-a, da li su i sami u tome učestvovali.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Šta je ostalo od DOS-a

Izvor: Politika, 18.Mar.2014, 11:15

Ni polovina članica velikog saveza od 19 stranaka nije više aktivna u politici ..Trinaest godina posle pobede DOS-a na republičkim izborima, sa osvojenih 176 od 250 mandata, praktično polovina stranaka tog saveza nije na političkoj sceni. Dve stožerne partije DOS-a, Demokratska stranka i Demokratska...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.