Izvor: B92, 21.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet u Leskovcu

Leskovac -- Oko 2.000 zaposlenih u leskovačkim opštinskim institucijama i preduzećima primilo plate, s mesec dana zakašnjenja.

To se dogodilo tek pošto je Privremeno veće usvojilo budžet opštine Leskovac. Privremene mere uvela je Vlada Srbije 12. aprila pošto Skupština opštine nije mogla da se konstituiše ni šest meseci od lokalnih izbora.

Privremeni organ, koji čine predstavnici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, bez rasprave je usvojio budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine od 1,6 milijardi dinara. Budžet je usvojen po hitnom postupku kako bi bila uklonjena finansijska blokada opštinskih službi.

Neki korisnici budžeta više nisu bili u mogućnosti da plaćaju nabavljačima, pa je budžet usvojen bez rasprave, rekao je predsednik privremenog organa Goran Vukadinović.

Smenjeno je i nekoliko direktora javnih preduzeća i domova kulture, uz obrazloženje da su ometali rad opštine. Smenjeni su direktori u leskovačkom pozorištu, Domu zdravlja, apoteci, Direkciji za urbanizam, Toplani, Domu, Pijaci i Kulturnom centru.

Smenjeni direktori članovi su Srpske radikalne stranke, Socijaliatičke narodne stranke i Socijaldemokratske partije. Član privremenog organa Dušan Trajković rekao je da su svi direktori smenjeni zbog ometanja rada opštine i da je sve urađeno u dogovru s predsednikom opštine.

Međutim, predsednik opštine Vladan Marinković, iz Demokratske stranke, negira da je učestvovao u smeni direktora. On je rekao da se o smenama moglo govoriti tek pošto direktori podnesu izveštaje o radu u prošloj godini.

"DSS i NS se rugaju građanima"

Potpredsednik Izvršnog odbora G17 plus Slaviša Zlatanović kaže da su se DSS i NS narugale izbornoj volji građana time što su preko privremenog organa dobile apsolutnu vlast u Leskovcu.

Zlatanović kaže da su te stranke na lokalnim izborima osvojile samo sedam odborničkih mandata, a potom šest meseci držale Leskovac u agoniji odbijajujući da naprave skupštinsku većinu s demokratskim blokom. "Sada vidimo da je njihov cilj bio preuzimanje kompletne vlasti. To je ruganje izbornoj volji građana", kaže Zlatanović.

On je naveo i da je privremeni organ, sastavljen od pet članova DSS-a i NS-a, bez konkursa imenovao nove direktore javnih preduzeća i načelnike opštinskih uprava. "Postavljenje funkcionera vrše se po političkoj pripadnosti i u kancelariji privremenog organa", kaže Zlatanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.