UNSNUNS: Dekriminalizacija klevete

Izvor: B92, 22.Jul.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS"NUNS: Dekriminalizacija klevete

Beograd -- Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravili najavu da bi izmene Krivičnog zakonika mogle da dekriminalizuju klevetu.

Potrebno ukinuti i zabranu komentarisanja sudskih postupaka do pravosnažnog okončanja, navodi se.

"UNS podseća da su prema dosadašnjim odredbama uglavnom kažnjavani novinari i mediji, čak i kada su prenosili zvanična saopštenja organa vlasti i izjave državnih funkcionera, koji zaštićeni imunitetom za svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reči nisu snosili nikakvu odgovornost", stoji u saopštenju.

To novinarsko udruženje takođe je zatražilo da se ukine i član koji zabranjuje komentarisanje sudskih postupaka do pravosnažnog okončanja i ocenilo da je uloga medija upravo da ukazuju na greške vlasti, uključujući i sudsku.

"UNS, takođe, traži i da se u predstojećim izmenama predvide strože kazne za nanošenje lakših telesnih povreda novinarima", navodi se u saopštenju.

NUNS je saopštio da je dekriminalizacija uvrede i klevete od izuzetnog značaja za razvoj građanskih prava i sloboda, a posebno za novinare i medije koji su izloženi "epidemiji tužbi i visokih novčanih kazni", koje ugrožavaju njihov opstanak.

"Brojni pravnici, filozofi, sociolozi, politikolozi, medijski stručnjaci i sami novinari odavno ukazuju da učestale tužbe i kazne protiv medija za uvredu i klevetu znatno više doprinose samocezuri nego unapređenju profesionalizma", navodi se.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.