Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba protiv Srbije zbog torture

Beograd -- FHP u ime Hazbije Smajlovića tužio Srbiju zbog torture koju su nad njim u martu 1994. izvršili policajci SUP-a Tutin.

Fond za humanitarno pravo podneo je, kako se navodi, tužbu za naknadu štete u ime Smajlovića iz sela Suvi Do jer su tri policajca iz Tutina 15. marta 1994. došla u kuću Smajlovića i privela ga u policijsku stanicu zbog navodnog posedovanja oružja.

Dodaje se da ga je po dolasku u stanicu inspektor Željko Obradović vezao za radijator >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u hodniku i tražio od njega da preda pušku koju poseduje i da mu kaže ko u njegovom selu ima oružje. FHP navodi da je vezanog Smajlovića isti inspektor, koji je bio pod uticajem alkohola, potom uveo u jednu kancelariju, gde ga je u prisustvu još jednog policajca tukao.

"Tukli su ga policijskim palicama po leđima, bubrezima, nogama, rukama i licu. Tortura je trajala oko sat i po, zatim su ga ponovo vezali za radijator", saopštava FHP i dodaje da su ga ujutru tri policajca sprovela u SUP Novi Pazar, gde se ispitivanje nastavilo, iako je Smajlović bio u lošem zdravstvenom stanju.

FHP navodi da je iz stanice policije u Novom Pazaru Smajlović sproveden u zatvor na izdržavanje kazne zbog seče šuma, na koju je ranije osuđen, ali ni tamo nije dobio lekarsku pomoć. "Od posledica torture, Hazbija mesec dana nije mogao da hoda. Danas Hazbija oseća ozbiljne fizičke i psihičke posledice torture", navodi FHP.

Sandžački odbor za ljudska prava iz Novog Pazara je Okružnom javnom tužilaštvu u martu 2002. podneo krivičnu prijavu protiv policajca Željka Obradovića, ali je ona odbačena zbog nedostatka dokaza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.