Izvor: B92, 07.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri kandidata za ombudsmana?

Beograd -- Odboru Skupštine Srbije za ustavna pitanja stiglo je nekoliko predloga kandidata za zaštitnika građana - ombudsmana.

Sednica Odbora na kojoj je trebalo da se utvrdi lista kandidata za ombudsmama sinoć nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kao mogući kandidati pominju se profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Tomić i sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić, koje predlaže DS, kao i Saša Janković, kandidat DSS, saznaje Tanjug u parlamentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Odbor za ustavna pitanja prošle godine je, na predlog poslaničke grupe DSS, kandidovao Sašu Jankovića za zaštitnika građana.

Tadašnji nacionalni pravni savetnik u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u SCG odbio je kandidaturu nakon što je nekoliko nevladinih organizacija javno osporilo njegove kvalifikacije za funkciju odmudsmana.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić rekao je ranije novinarima u Skupštini da za funkciju zaštitnika građana ima nekoliko kandidata, ali nije želeo da navede njihova imena.

Skupština Srbije je, prema Ustavnom zakonu, obavezna da na narednoj sednici izabere zaštitnika građana, čiji je izbor ustanovljen Zakonom o zaštitniku građana usvojenom septembra 2005.

Takođe, parlament je, prema Ustavnom zakonu, obavezan da pre izbora ombudsmana uskladi zakon sa Ustavom.

Zaštitnika građana, koji ima četiri zamenika, bira Skupština Srbije, na predlog Odbora za ustavna pitanja, i to na mandat od pet godina, kao i uz mogućnost da najviše dva puta može obavljati tu dužnost.

Da bi neko bio izabran za zaštitnika građana, mora da bude diplomirani pravnik, da ima najmanje 10 godina iskustva na pravnim poslovima od značaja za poslove iz nadležnosti koju obavlja, da ima visoke moralne i stručne kvalitete, kao i zapaženo iskustvo u zaštiti prava građana.

Takođe, kandidati za tu funkciju ne mogu da budu članovi političkih organizacija, niti mogu da obavljaju druge javne funkcije ili profesionalne poslove po izboru. On ne sme ni da daje izjave političke prirode.

Zaštitnik građana je zakonom ustanovljen kao nezavisan državni organ koji štiti prava građana i kontroliše rad državne uprave i svih onih čijim se delovanjem, odnosno nedelovanjem, mogu povrediti nečija zagarantovana prava ili slobode.

"Potrebni zakoni o zaštiti ličnosti i državnoj tajni"

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je krajnje vreme za usvajanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti i o državnoj tajni.

Šabić je rekao da Srbija nema uređenu oblast tajnosti državnih podataka. "Činjenica da postoji raširenost normi o državnoj tajni u velikom broju zakona, otvara prostor za samovolju, pravnu nesigurnost, zloupotrebe i prikrivanje interesa pojedinaca i grupa", rekao je Šabić.

On je rekao da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, devedesetih godina, u vreme kada je usvojen, nije bio tako loš, ali da od tada nije pretrpeo nikakve promene u skladu s demokratskim standardima i nisu uspostavljeni mehanizmi koji bi garantovali njegovu primenu.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da se zakon o dostupnosti informacija pokazao kao jedan od najdelotvornijih u antikorupcijskoj borbi.

Nenadić je ocenio da bi sa oprezom trebalo prihvatiti svaku najavu promene tog zakona zarad eventualnih poboljšanja jer političari svaku priliku koriste da suze prava koja propisi nude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.