Izvor: B92, 12.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torba s Karadžićevim laptopom?

Beograd -- Nadležni saopštavaju da je pronađena torba s prenosivim računarom za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića.

Akcioni tim za saradnju s Haškim tibunalom saopštio je da je juče oko 15 sati na Batajničkom putu pronađena torba sa laptopom i disketama, za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića. Karadžićeva odbrana čeka da se utvrdi da li pronađene stvari zaista pripadaju Radovanu Karadžiću.

Kako je saopštio Akcioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim za saradnju sa Haškim tribunalom, laptop, 55 disketa, članci iz novina i dve knjige, pronađeni su u torbi na Batajničkom putu, nakon dojave.

Sumnja se da je torba vlasništvo Radovana Karadžića, haškog optuženika koji je uhapšen 21. jula.

Karadžićev advokat Goran Petronijević kaže da se mesto na kome je pronađena torba poklapa sa mestom na kojem je, prema tvrdnji odbrane, Karadžić uhapšen.

Petronijević za B92 kaže da pre svega treba utvrditi da li je to torba njegovog klijenta i da pre toga ništa ne žali da komentariše.

On navodi da se mnogi detalji poklapaju, a da će o tome razgovarati i sa Karadžićem u Hagu.

"Dok se ne utvrdi da li su to njegovi predmeti, svaka priča je iluzorna. Mnogi detalji se poklapaju, opravdano je da se sumnja da su to te njegove stvari. Upravo odlazim kod njega u Hag i sa njim ću obaviti razgovor i na tu temu. Od njega očekujem da mi da detaljniju informaciju o sadržini svih tih disketa i nadam se da, ukoliko su to stvari koje su njemu pripadale, da ćemo lako moći da izvršimo identifikaciju tih disketa i proverimo da li je nešto menjano brisano ili uništavano", navodi Petronijević.

Karadžićev advokat tvrdi da je laptop bio kod Karadžića pri hapšenju.

Vujačić: Oduzeto 18. jula

Svetozar Vujačić, advokat Radovana Karadžića, izjavio je da je pronalaženje torbe njegovog klijenta na Batajničkom putu "fingirano" i ponovio da su Karadžiću laptop i diskete oduzeti 18. jula.

"Fingirali su, to odgovorno tvrdim, pronalaženje navodno tih disketa i tog lap topa, mada je to toliko prometno mesto da je prosto nemoguće da za 25 dana to ne bi neki prolaznik video", rekao je on. On je naveo i da će, kada im za nekoliko dana kompjuter i diskete budu predati, tražiti da njihovu autentičnost utvrdi stručnjak.

Podsetimo, dan nakon hapšenja, Karadžićeva odbrana je tvrdila da haški optuženik nije bežao i da je išao na odmor u Vrdnik, te da je sa sobom imao samo kupaće gaće i kapu za kupanje.

Priču o laptopu odbrana je ispričala tek dva-tri dana posle hapšenja.

Advokat Petronijević kaže da je, osim što bi se kupao i odmarao, Karadžić u Vrdniku hteo i da priprema odbranu.

"On je upravo nameravao da u Vrdniku radi, nije išao samo da se odmori, nego i da radi. Hteo je da te diskete prebaci na diskove i da ih umnoži, da bi na taj način pripremio odbranu, onaj deo koji bi se verovatno dao državnim organima i drugi deo koji bi se dao braniocima i jednu kopiju, verovatno, za sebe. Dakle, u tom trenutku se desilo ovo što se desilo", rekao je Petronijević.

Odbrana je, posle hapšenja Karadžića, govorila da je on hteo da se preda, ali tek kada njegov slučaj pređe u nadležnost domaćeg suda.

Kada je stigao u Tribunal, Karadžić je tražio da se izvrši pritisak na srpske vlasti kako bi mu bili vraćeni kompjuter i diskete.

Da li je stvarno pronađen Karadžićev kompjuter, trebalo bi da se razjasni posle analiza DNK, koja je u toku.

Karadžić i njegovi branioci naveli su u više navrata da su mu prilikom hapšenja oduzeti laptop i diskete i da je uhapšen u gradskom autobusu na liniji 73 (Novi Beograd - Batajnica) tri dana pre nego što je to zvanično saopšteno.

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je 21. jula da je Karadžić te večeri uhapšen u okolini Beograda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžićeva torba nađena na drumu?!

Izvor: Mondo, 12.Avg.2008

Torba sa laptopom i 55 disketa za koju se sumnja da pripada haškom optuženiku Radovanu Karadžiću pronađena na Batajničkom putu. Karadžićev advokat kaže da se možda radi o podmetačini.

Nastavak na Mondo...

Pronađen Karadžićev laptop

Izvor: RTS, 12.Avg.2008

Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom saopštio da je pronađen prenosni računar za koji se pretpostavlja da pripada Radovanu Karadžiću. .Na osnovu dojave i aktivnosti nadležnih državnih organa 11. avgusta 2008. godine, oko 15.00 časova, pronađena...

Nastavak na RTS...

Karadžićeva torba pronađena na Batajničkom drumu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2008

BEOGRAD - Torba, za koju se sumnja da je vlasništvo haškog optuženika Radovana Karadžića, u kojoj su se nalazili laptop, 55 disketa, članci iz novina i dve knjige, pronađena je u ponedeljak, 11. avgusta na Batajničkom drumu, saopštio je danas Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom..."Trenutno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pronadjena torba R.Karadžića sa laptopom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Avg.2008

Akcioni tim za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom saopštio je danas da je na Batajničkom putu pronadjena torba za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića i da se u njoj nalazi njegov laptop.   U saop&scaron ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ko je vratio Karadžićev laptop

Izvor: Politika, 12.Avg.2008

Prenosni računar bivšeg predsednika RS misteriozno se pojavio kraj batajničkog druma kojim prolazi gradski autobus 73 ..Akcioni tim za saradnju s Haškim tribunalom juče je saopštio da je torba, za koju se sumnja da je vlasništvo haškog optuženika Radovana Karadžića i u kojoj se nalaze laptop,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.