Tanka priča države o laptopu „krajputašu“

Izvor: Glas javnosti, 13.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanka priča države o laptopu „krajputašu“

BEOGRAD - Akcioni tim za saradnju s Haškim tribunalom saopštio je juče da je torba za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića konačno pronađena.

Torba u kojoj su laptop, 55 disketa, članci iz novina i dve knjige, za koje je Karadžić tvrdio da su mu ukradeni prilikom hapšenja u petak 18. jula, iznenada je pronađena prekjuče, u ponedeljak 11. avgusta, oko 15 sati, i to na Batajničkom drumu.

Osim što je precizirano da je torba nađena na osnovu dojave >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i aktivnosti nadležnih državnih organa, javnost je ostala uskraćena za detalje ko je, kada i kako pronašao spornu torbu u kojoj je kompletna odbrana haškog optuženika. Nadležni državni organi na vreme su se ogradili saopštenjem i najavili da će „blagovremeno obavestiti javnost o daljim rezultatima preduzetih istražnih radnji i provera“.

Svi pokušaji da redakcija Glasa stupi u kontakt sa kooridnatorima tima za saradnju sa Tribunalom, Vladimirom Vukčevićem i Rasimom LJajićem, kako bismo dobili odgovor kako je moguće da se posle tri nedelje torba sa tako važnim sadržajem nađe netaknuta na drumu, nisu urodili plodom.

Ostalo je nedorečeno i kakva je sudbina torbe i njenog sadržaja jer se, prema saopštenju, trenutno „vrše DNK analize, kao i druge istražne radnje, kako bi se u potpunosti razjasnile sve okolnosti u vezi sa navedenim slučajem, a posebno da bi se utvrdilo da li pronađene stvari zaista pripadaju haškom optuženiku Radovanu Karadžiću“.

DNK ANALIZA UOBIČAJEN POSTUPAK

Zoran Jovanović iz advokatske kancelarije haškog veterana Tome File kaže:

- DNK analiza je uobičajen postupak. Sve na šta tužilac naiđe može da se upotrebi kao dokaz protiv optuženog ili oslobađajući materijal. U samoj pritvorskoj jedinici optuženi ne može da ima svoj kompjuter, već samo od Sekretarijata Tribunala može da dobije kompjuter na korišćenje. Dakle, takav kompjuter i ako jeste njegov, ne može više da mu se da.

I Jovanoviću zvuči malo verovatno da je „takav predmet ostao netaknut na Batajničkom putu“: - Pitanje je ko ga je pronašao, kako i ima li zapisnika. Pri svakom hapšenju oduzimaju se sve stvari koje uhapšeni poseduje, ali se o tome izda i potvrda. Sve drugo je mimo zakona.

SVEDOK IZ AUTOBUSA NA LINIJI 73: UZELI MU TORBU KAD SU GA HAPSILI

Karadžićevi advokati su, u međuvremenu, pronašli i nekoliko svedoka koji su potvrdili da je u noći kada je lišen slobode imao torbu sa laptopom. Jedna od očevidaca bila je i Esmina Golubović, koja je javno tvrdila da se Karadžićevo hapšenje munjevito odigralo u petak 18. jula, oko 21.30, u autobusu na liniji 73. Golubovićeva je rekla da su haškog optuženika uhapsila sedmorica u civilu, a da je u svemu učestvovao i MUP Srbije, jer joj je jedan od njih pokazao policijsku značku. U autobusu je primetila ulazak čoveka sede kose i brade, sa štapom, laptopom i izduženom torbom. Policajac u civilu, koji joj je pokazao značku, rekao joj je da se skloni, a potom je uz reči: „Budi miran i polazi, pratimo te već 15 dana“ uhapsio Karadžića.

- Pošto ga je uhvatio za glavu i bradu, iz koje je iščupao pramen, jedan od njih je uzeo torbu s laptopom. Sedi čovek je tada rekao da ima još stvari, zbog čega se policajac vratio po ranac, koji je bio ispred sedišta. Autobus je stao van stanice, na izlazu iz Zemuna kod „Galenike“ i njih trojica su ga izvela na srednja vrata - podsećamo na priču Golubovićeve.

Karadžićevi advokati Goran Petronijević i Svetozar Vujačić još od hapšenja tvrde da su Karadžiću kada je lišen slobode u petak 18. (a ne u ponedeljak 21. jula, kako je zvanično saopštio Savet za nacionalnu bezbednost) oduzeti laptop i 50 disketa, neophodnih za odbranu bivšeg lidera bosanskih Srba. Petronijević smatra da, sudeći po saopštenju, mesto gde je torba pronađena u potpunosti odgovara lokaciji na kojoj je Karadžić uhapšen, ali sumnja u tvrdnje Akcionog tima da je laptop pronađen pošto je „mesec dana stajao pored puta“.

- Ne mogu da prokomentarišem ovakvo saopštenje, jer nisam video nikakav zapisnik kako je i kada pronađena torba, niti njen sadržaj. Danas ću se, u devet sati, u Hagu naći sa Karadžićem i porazgovarati o tome šta je bilo u laptopu i na disketama, kako bismo pouzdano mogli da znamo da li je pronađeni kompjuter pripadao njemu ili je opet reč o nekoj podmetačini. Bojim se da ovakvo objašnjenje treba da posluži kao opravdanje za eventualno uništenje tih disketa. Dok se to ne utvrdi, ne mogu ništa da komentarišem - rekao je za Glas Petronijević, koji je juče otputovao u Hag.

Advokat objašnjava da bi Karadžićeve stvari prvo trebalo da budu predate istražnom sudiji, posle čega bi trebalo da ih preuzmu branioci.

Vujačić, s druge strane, smatra da ovakvo saopštenje samo potvrđuje tvrdnje odbrane o načinu i datumu hapšenja Karadžića.

- Saopštenje je smešno i maloj deci, a kamoli meni. Odgovorno tvrdim da je pronalaženje Radovanove torbe fingirano. Navodno su našli laptop i sada ga zbog naroda analiziraju i proveravaju, ali mi to nećemo primiti zdravo za gotovo. Na prometnoj autobuskoj stanici na Batajničkom putu nije moguće da izgubite ni upaljač a da ga neko ne primeti, tako da je apsolutno suludo da je ovolika torba ostala neprimećena 25 dana - istakao je za Glas Vujačić.

Dragan Karadžić, sinovac nekadašnjeg predsednika RS, ne sumnja da je sve izrežirano u dogovoru s Tribunalom, kako bi se osujetila odbrana njegovog strica. Samo saopštenje je dočekao sa nevericom i osmehom:

- Da li oni misle da je ceo narod lud, pa da može da poveruje u nešto tako smešno. Ne bi me uopšte začudilo da mu vrate prazan laptop i diskove sa nekim video-igricama. Pa još i DNK analize... Niko normalan ne može to da uzme za ozbiljno.

U istinitost i ozbiljnost tvrdnji iz saopštenja, sumnja i nekadašnji načelnik DB-a Zoran Mijatović.

- Retko se dešava da je država u ulozi poštenog nalazača. Nisu se korektno poneli prema Karadžiću prilikom hapšenja, a sada se vade na još smešniji način. Nemoguće je da pri hapšenju, službi može da se dogodi takav propust da zagube pored puta torbu ili bilo šta od ličnih stvari. U tim situacijama privremeno se oduzimaju stvari za koje se smatra da potiču iz izvršenja krivičnog dela, i za njih se izdaje potvrda - objasnio je za Glas Mijatović i zaključio da se samo nastavlja priča, od početka nekorektna, pogotovo što su dugo ćutali o laptopu, pa su se pod pritiskom oglasili kao pošteni nalazač, što je „vrh nonsensa“.

Karadžić je, inače, već planirao da zatraži od Tribunala da izvrši pritisak na Srbiju, kako bi mu laptop bio vraćen.

Srpski receno..

kad komsija napravi komsiju u budalu,sto nemoze drzava ceo narod,ili neki drugu narodi tu drzavu.

Mislim da su oni koju su dosada imali taj famozni laptop videli da u njemu nem nista sto ide u prilog odbrane Karadjic i nakon toga bacili ga pored puta kao staro gvozdje. Zavrzlama, buka, stampa i televizija, advokati, novinari, politicari i svi drugi uzalud podizu prasinu oko toga jer od toga nece biti nista. Mislim da je zlikovac odgovarati za sve sto je ucinio i vazno je da je Srpski narod oslobodjen jos od jednog tereta na svom putu prema buducnosti.

Viki, ne lupaj! Vidi se iz aviona da nisi srpkinja.

Ја мислим да сте дојадили и богу и људима са тим лаптопом. Мислим да ће вам сваки озбиљан правник у Хаагу пући од смеха кад будете помињали да је целокупна Радованова одбрана била похрањена у том компјутеру и на његовим дискетама. Немојте се бламирати и јавно показивати неукост. Врло је паметно ћутати. На другој страни, сваки час неко некоме овде напише да се види да није Србин, па ме интересује да ли је лаптоп - српски. Ако је Србин, онда је то друга ствар. Онда се тек у њему не могу чувати тајне. Јер, мало, мало, па неки Србин оцинкари другога. Тако нам је и Рашо с Дурмитора, премда припада трема државама - доспео у затвор. Сад му ни бог не може помоћи. Још кад му стигне жена са питањима о Мили и другим с којима је лечио неплодност! Има бре да лети перје.

Odakle li si ti Simo ?Iz neke v........e ,ali je bitno da si srbin ,mada ti to što si srbin i nije neki plus.

Pa jel oni misle da smo toliki debili da "progutamo" tu "bajku". Oni bre j.bu ceo narod u zdrav mozak. DOKLE???

Viki mnogo si "pametna", baš po meri našoj vladi na čelu sa Dačićem

Mislim da si plitka kao dlan.

Nemora da znaci da ,Viki jes ili nije srpske nacionalnosti , ona smatra da je Karadzic zlikovac, i tu nema sta da se kaze vise ,odnosno vrijeme ce pokazati dali su srbi pogresili zbog isporucivanja Hagu svojih vladara...

Smradu, kako to to znas?? Pazi njega, famozni laptop uzeli, pa nisu nasli nista, pa ga bacili pored puta,.. I to ti znas da nema nista u prilog odbrane Karadjica.

Majku vam, je to vi ucite na B92 tako da pricate?

Eto sve je dobro sto se dobro zavrsi, a ovo je konacno reseno i Raso ce dobiti svoj laptop i dragocene diskete. Kladim se da ce sledeca reakcija njegovog advokata a i Rase biti da je "sve pobrisano" ili da nedostaju "najvazniji dokumenti i dokazi", jer ih je neko namerno pobrisao. Ne verujem da je Raso napravio dodatne kopije podataka ili iste zapisao negde na serverima van Srbije u internetskoj dzungli, jer to bi bilo previse jednostavno. On ima sve iskopirano na disketama i to ukupno pedeset komada, jer izgleda jos nije cuo za CD-tehnologiju ili nedaj boze DVD!?. James Bond deluje tako naivno sa svojim akcijama na filmu u odnosu na ovu nasu balkansku pricu spijunskog karaktera. Kandidujem Dabica alijas Karadzica za sledeci film o 007-agentu pod naslovom: "J**bo mater, ko mi je drpio laptop", koji ce biti pravi hit i Rasu ucvrstiti medju holivudske filmske zvezde. Puno pozdrava svima i moram priznati da nije dosadno sa nasim svakodnevnim budalastinama.

Muslimdamuse pronasao sam da se ti javljas i zgrade B92. Molim te ostani tamo ne s.... ovdje vise. Ako si bas zapeo objavicu ovdje i adresu i ime i za koga radis. Magarce jedan zar si toliko lud da mislis da neko vjeruje u tu pricu. Ovo samo pokazuje koliko se crnogorac Tadija ( fukara) osilio u Beogradu.

Molim vas gospodine "Zapata" nemojte objavljivati vase podatke jer ce me kompromitovati. Ukoliko mislite da imate nesto da mi napisete javite se na e-mail: michel.nostradamus@yahoo.com, jer to nije nikakva tajna adresa i moze se svako obratiti na nju. Puno pozdrava i lepo je da citate sta drugi misle i pisu, ali nije lepo da mislite da ste samo vi u pravu.

Dali to nije torba od Ratka Mladica pa napisano Radovan Karadzic jer kako bi mu dostavio dokumentaciju a ovi nasi ne mogu da ukapiraju,oni misle da je ovaj narod budala--sto nije 1945-g. svi bi oni uzazid.

наравно да је танка и претанка "прича" ових што на силу представљају државу србију. практично, свака њихова прича је лаж. и када кажу неку ситну и очигледну истину, онда је то искључиво у функцији да протуре неку велику лаж, неки прљав посао на штету срба и србије, а у своју корист, личну и свињску, и наравно у корист америчког империјалног фашизма.

они, као свиње, лочу из корита у које српске сплачине сипа неки моћни владалац из злочиначке антисрпске америке.

све су то амерички плаћени керови задужени да нападају и уништавају србе и србију.

тачка.

Ako sam cuo ista gluplje i ludje iz Srbije. Pa stvarno misle da smo ovce. Lopovskije drzave ko Srbije nema nigde. Banda politickopolicijskomafijaskoekonomskabagra.

Samo mi nije jasno dokle ce se ovaj narod zaludjivati time da su pojedinci stvarno krivi za nas spori napredak ka EU.

Zar je moguce da do sada niste shvatili da nas, najverovatnije, NIKAD nece primiti u EU???

A ovi nasi vlastodrsci, ili su glupi i naivni ili im je jedino stalo da sto duze ostanu sami na vlasti, padajuci na te price sa Zapada...

DALEKO OD TOGA DA SAM DSS ILI (NE DAJ BOZE !!!) RADIKAL, ali je krajnje vreme da se ovaj ludi narod opasulji i okrene sebi, tj. da pocne da radi na sebi, ne bi li ojacali ekonomiju, primili nas oni u EU ili ne...

Ucimo od onih koji su bogati a odbili su EU, njima EU nije potrebna...

Sada se dobro vidi ko nam vodi drzavu , isto prekid Narodne Skupstine Srbije na dve sedmice izrezirali su isti ovo sto i sa laotopom i najvisi organ vlasti u Srbiji nece raditi dva mesece , tako da ovi na Kosovu sve srede da EULEKS preuzme svu vlast . i jednostavno pocne da provodi piratov plan za nezavisno Kosovo to sve dolazi iz najvisih organa Srbije . Ne znaju kako narodu da objasne da su priznali nezavisno Kosovo , nego jednostavno gledacemo gotov cin isto kao sa laptopom i drzava Srbija ce da bude bacene negdje u jarak EU. Jedini spas za Srbiju i narode su prevremeni izbori i to sto pre dok jos nesto ima od drzave Srbije , da se ne desi i Drzavi kao laptopu da je ne izbrisu kao sto su sve izbrisali sa laptopa . Orao.

Kazna stize uskoro sve one koji su se uhvatili u kolo sa djavolom USA i EU.smrt zutim Kmerima i fasistima.

Pogledajte ovog pingvina molim vas.Njemu je vise stalo do nekakve slave nego do Karadzica,to je ocigledno. Sramota za Glas javnosti da objavljuje slike ovog gubitnika,zar nemate nesto pametnije da objavljujete?

Ja nemogu svatiti da neko poveruje u ove lazi Tadica i Dacica .Prvo su lagali kada su uhvatili doktora pa sve ovo ostalo oko laptapa i sve lici na akciju UDBE tj Borisa broza TadicaIon je nasao voga Dilasa u Dacicu.Ovako je UDBA hapsila Srbe i niko nista nije znao samo Covek osvane na golom otoku.Svi mi znamo da Karadic nikog nije ubio ili ucinio neki zlocin ,on je strao na celo svog naroda i branio ga je kako je zano i umio Kad kazem svi to mislim i na Dacica i Tadica ali mali misevi moraju da rade stra im gazde kazu.Ali vreme ce pokazati sve kada im nebudu vise trebali gde ce zavrsiti,verovatno neka saobracajka ili srcani napad je nemogu ostati jer ce biti suvise opasni zato sto mnogo znaju.Znate kako mafija radi.A sto se tice Karadica nije on glup da sve drzi u jednim koferu zato vi svi koji se brinete toliko za njega nema potrebe jer je on i do sada opstao bez vasi dace bog da on izade ziv iz ivig zla koje mu serviraju.

Fuj,opet ova retardirana osoba.Dokle vise da ga reklamirate.

Siguno to ne rade ni crnogorci ni bosanci on je njihov a ne nas!!

Prestanite vise o njima.Otisao je gde treba da bude.

Zar je bitan laptop?? Ubica, zlikovac je zafrkavao Srbiju punih 12 god!!!

Sta hocete jos!!!

ocigledno vama nema pomoci nemoze vas izleciti ni Karadzic (koji je to stvarno i ,radio lecio vas ) ni niko drugi , pa stoga nije poreban nikakav komentar, samo napred pljuj dok te NASA ne stigne!!!!!

Ko si ti da nekoga prozivas da je ubica,zlikovac ...?Da nemas neke dokaze ti da predocis koje mi ostali ne znamo?Hoces li biti svedok u Hagu?Po ovome se vidi da karadzicu u hagu sleduje montirano ,nefer sudjenje gde ce citava republika srpska da bude optuzena!!!Zasto je bitan lap top? Ti lili si debil ili si retardiran...kada je pre dve nedlje karadzic rekao da je izgubljen lap top svi su se smejali , a sad kada se vidi da je bio u pravu za lap top i za hapsenje njegovo u autobusu73 nikoga iz vlasti nema da objasni ove nelogicnosti!!!Pa gde to ima !!!! Kako nikome nije pala glava od tuzioca ...ili bilo kome zbog gnusnih lazi koje svaki dan izgovaraju ovi diktatori!!!!!Dokle??????Dikatator je jaka rec ali ako je Slobodan Milosevic bio po njima dikatator ,covek koji je za vreme svoje vladavine imao vuka u skupstini ,imao panica za premijera...imao djindjica za gradonacelnika...pa sta su onda ovo danas.....Nema pravih reci za njih!!!!!!!!!!!Ljuto je pola Srbije zbog svega i to ce se njabolje videti na jesen!!!!!!

Ti koji se javljaš sa "ja sam" si zaista samo za FUJ, i ništa više, jer bilo kakav odgovor i ne zaslužuješ, a što se tiće države i laptopa, šta je bilo ko očekivao nego ovakav epilog, kako sakriti slavodobne dobitnike AMERIČKE LUTRIJE - BINGO 5.000.000 dolara. BRAVO!!!!!!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.