Izvor: Blic, 03.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadiću ćemo izneti i ekonomsku platformu

Tadiću ćemo izneti i ekonomsku platformu

Portparol DSS Andreja Mladenović najavio je za 'Blic' da će narodnjačka koalicija DSS - NS na narednom sastanku sa predsednikom Borisom Tadićem povodom formiranja nove vlade izneti drugi deo platforme koji sadrži njihov predlog rešavanja ekonomskih pitanja.

- Deo platforme koji se odnosi na Kosovo predstavili smo Tadiću u prvom krugu konsultacija, a na sastanku koji sledi iznećemo deo koji se odnosi na ekonomske teme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je Mladenović koji nije precizirao iz koliko se delova sastoji platforma DSS, niti kada će na red doći razgovori o formiranju vlade i personalnim pitanjima.

Inače, formiranje nove vlade i mučna atmosfera koja prati konsultacije u vezi s tim, juče su bili u drugom planu zbog posete izaslanika UN Martija Ahtisarija koji je predstavio svoj plan za Kosmet.

Odluka Republičke izborne komisije da se 8. februara održe ponovljeni izbori na šest biračkih mesta pomerila je i rokove za konstituisanje nove Skupštine i vlade. Naime, rezultati ponovljenih izbora biće, kako je 'Blicu' rečeno u RIK, poznati najkasnije do 12. februara, od kada teče i rok od 30 dana za formiranje novog parlamenta.

Nova vlada treba da bude formirana u roku od tri meseca od dana konstituisanja Skupštine, dakle 12. juna. S obzirom da konačni rezultai izbora nisu proglašeni, Vlada Srbije ima pun kapacitet. Stranke će svoje poslanike morati da odrede do 22. februara.

Poslaničke liste odredile su za sada G17 plus i SRS.

Na listi G17 nalazi se predsednik Mlađan Dinkić, a među poslanicima nema potpredsednika Ivane Dulić-Marković i Tomice Milosavljevića 'zbog prezauzetosti'. Od ukupno 19 poslanika G17, njih sedam su žene, a jedna od njih je Gordana Rajkov, prva osoba sa invaliditetom u Srbiji koja će biti narodna poslanica.

I. C. - N. M. J. Protiv novih izbora

Većina birača u Srbiji smatra da treba izabrati vladu koja će umeti da pravi kompromise i koja će istovremeno štiti nacionalne interese, pokazalo je najnovije istraživanje agencije 'Strateški marketing'. Oko 47 odsto građana smatra da ne treba popuštati kada je reč o Kosovu sa ciljem da se ubrzaju pregovori sa EU. Istraživanje je pokazalo da 30 odsto građana očekuje da će vladu formirati DS, DSS i G17 plus. Vladu SRS DSS očekuje njih 21 odsto. Čak 74 odsto građana smatra da je bolje formirati bilo kakvu vladu, nego ponavljati izbore. Polovina anketiranih očekuje da će izbori ipak biti ponovljeni. Na mestu premijera, 28 odsto građana bi volelo da vidi Božidara Đelića, 27 odsto Tomislava Nikolića i 26 odsto Vojislava Koštunicu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.