Tadić: Srpsko nasleđe, ne kosovsko

Izvor: B92, 26.Okt.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srpsko nasleđe, ne kosovsko

Pariz -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao Unesko da učini sve kako bi bili sprečeni pokušaji da se nesporni spomenici srpske kulture na Kosovu učine "kosovskim".

Tadić je, obraćajući se u Parizu učesnicima Foruma lidera Generalne konferencije Uneska, istakao da Srbija, kao multietnička, multikonfesionalna i demokratska država, nikome ne uskraćuje pravo na identitet, ali da očekuje da se i drugi ponašaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na isti način.

Tadić je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalaze najsvetiji objekti Srpske pravoslavne crkve i da su neki od njih na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

"Srbija je kao država zadužena za te spomenike i ostaće posvećena tom zadatku, ali računamo i na podršku Uneska", poručio je Tadić na forumu, na kojem se ove godine učesnici bave pitanjem izgradnje kulture mira i održivog razvoja.

Tadić je podsetio da u Jugoistočnoj Evropi kulturno nasleđe jednog naroda često prelazi međunarodno priznate granice između država i objasnio da upravo zato Srbija nastoji da bude lider u jačanju prekogranične kulturne saradnje, čime doprinosi i procesu regionalnog pomirenja.

Osvrćući se na temu ovogodišnje diskusije, Tadić je kazao da je zajednički zadatak sprečavanje da proces globalizacije izbriše male kulture, i da, upravo suprotno tome, globalizacija treba da bude iskorišćena za dobrobit čitavog čovečanstva - za razvijanje razumevanja i saradnje.

"Ako uspemo, imaćemo svet u kojem će se sve kulture međusobno više poštovati. Rezultat će biti to da će nejednakosti postati manje važne, diskriminacija manje prisutna, a nestabilnost i nasilje ne samo manje ekstenzivni, već proterani na margine istorije", rekao je Tadić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.