Tačka na spekulacije o sukobu u DS-u

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačka na spekulacije o sukobu u DS-u

Na sednici Glavnog odbora DS bilo je i dovoljno aplauza i dovoljno negodovanja. – Atmosfera kakva dolikuje situaciji – ozbiljnost, bez euforije, nema depresije

Oliver Dulić, funkcioner DS-a i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, kaže da u vladi ne postoje sukobi između članova DS-a, na način kako se to navodi u medijima. „Mi, naravno, nekad imamo različite pristupe, ali to nije na nivou da bi bilo tema naših foruma. Jeste da se uvek povećaju tenzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pred stranačku skupštinu, ali ove godine stranačku skupštinu nećemo imati. Važno je prekidanje svih spekulacija o tome da Tadić ne stoji iza nekog političara DS-a. On je podržao sve, ali je rekao i da svako može da bude kritikovan, ako je to argumentovano", rekao je Dulić za Politiku.

Mislite da je bilo potrebe da Tadić javno kaže da stoji iza svakog člana DS-a? Koliko to ukazuje da je, zapravo, bilo problema?

Bilo je potrebe da se stavi tačka na spekulacije.

Sednica Glavnog odbora počela je i prošla bez dosad uobičajenog velikog aplauza i oduševljenja. Koliko to ima veze sa prethodnom sednicom Predsedništva DS-a na kojoj je, navodno, Tadić baš i govorio o sukobima u stranci i poimence prozivao neke ministre?

Na sednici GO bilo je i dovoljno aplauza i dovoljno negodovanja. Bila je atmosfera kakva dolikuje situaciji – ozbiljnost, bez euforije, nema depresije, ima fokusiranosti na probleme.

Šta se dešava sa Statutom Vojvodine? Tročlana vladina komisija koja treba da usaglasi Predlog zakona o prenosu nadležnosti na Vojvodinu još se nije ni sastala.

Nije ključna stvar u vladinoj komisiji, već u dogovoru između ministara i pokrajinskih sekretara o prenošenju nadležnosti.

Zar to nije sve dogovoreno?

Tačno. Komisija treba sve to da pretoči u neku vrstu novog omnibus zakona.

Predsednik Tadić je rekao da će taj posao biti gotov još u februaru.

Da, ali postojale su određene objektivne okolnosti. Naš plan je da se ceo postupak završi do kraja marta, da se pred poslanicima do tada nađu i Statut i Predlog zakona o prenošenju nadležnosti. Pokrajinska skupština će da izvrši pravnotehničku redakciju. Statut je u skladu sa Ustavom i začepiće usta svima koji u nedostatku tema i nesposobnosti da kreiraju nova rešenja i ponude programe za budućnost neprestano plaše građane izmišljajući neprijatelje i potom se boreći protiv njih.

Ako je u skladu sa Ustavom, zašto se onda menja Statut?

Ne menjaju se polazne osnove koje su definisale Statut, već se kroz pravnotehničku redakciju definišu stvari koje su u međuvremenu dogovarane između ministarstva i sekretarijata. Sam duh Statuta je u skladu sa Ustavom od samog starta i to će vam svi dobronamerni reći.

Ali buka koja se digla ukazuje da možda i nije reč samo o pravnotehničkim stvarima.

Pogledajte ko diže tu buku, pa će vam sve biti jasno. Neko kaže da Vojvodina hoće da se otcepi, da ima ambasadu u Briselu, da ima sudsku i zakonodavnu vlast, a to ni u jednom trenutku nije pisalo u Statutu. Niti je iko o tome razmišljao. Zato uvek gledajte ko stvara buku, da vidite da li je to zaista buka ili je lupetanje gluposti.Koliko vam problema stvara Nenad Čanak koji sad spominje i Ustav iz 1974. godine?

Hajde da kažem da postoje i sa jedne i sa druge strane pajaci koji pokušavaju da iskoriste priliku da na neki način plaše građane. U suštini oni hrane jedni druge.

Naredne nedelje trebalo bi da vlada usvoji set zakona iz oblasti ekologije. Koliko će oni sprečiti da se događaju slučajevi poput ovog sa fabrikom „Helios”, koja je burad sa otrovnim otpadom prodavala seljacima?

„Helios” je postupao protivzakonito i po postojećim zakonima. Sad kad smo generalno problematizovali priču o tokovima opasnog otpada, građani nam prijavljuju divlje lokacije gde je neko odložio industrijski otpad, da se ne zna ni sastav, a ni ko je njegov vlasnik. Mi nemamo postrojenje za neutralisanje opasnog otpada, ali smo pokrenuli to pitanje.

Kada se planira otvaranje postrojenja za uništavanje opasnog otpada?

Definisana je lokacija sa Vojskom, ali u ovom trenutku ne mogu da otkrivam gde je. Radi se na imovinskopravnim pitanjima, u aprilu potpisujemo sporazum sa EU, jer će se postrojenje finansirati iz njihovih fondova. Realno je da bude završeno do 2011. ili 2012. godine.

To znači da će država da gradi to postrojenje?

Država uzima novac od EU i gradi postrojenje koje će funkcionisati po komercijalnim uslovima. Biće potpuno ekološko i neće zagađivati životnu sredinu i rešavaće probleme ne samo otpada koji se generiše svake godine u našoj industriji nego i otpada koji je stvoren u proteklih 20 godina. Toliki će biti kapaciteti.

Marko R. Petrović

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.