Izvor: Blic, 07.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi za dogovor o Kosmetu

Svi za dogovor o Kosmetu

Predsednik Vlade Srbije Zoran Živković najavio da će Vlada Srbije i Koordinacioni centar za Kosmet do kraja nedelje doneti deklaraciju o Kosovu i Metohiji kojom će biti definisan stav Srbije prema statusu i standardima na Kosovu. On je istakao da deklaracija treba da bude usklađena i sa stavovima drugih političkih snaga.

- Mi nismo zadovoljni stanjem na Kosovu i u toj deklaraciji koju treba da usvoji Skupština Srbije, biće i predlog mera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao platforma onima koji će razgovarati sa međunarodnom zajednicom i kosovskim Albancima - rekao je Živković.

Dragan Jočić, potpredsednik DSS, rekao je, odgovarajući na pitanje da li će njegova stranka učestvovati u pripremi deklaracije, da se o tako ozbiljnom pitanju mora ozbiljno razgovarati.

- Potrebno je pozvati sve stranke na dogovor i napraviti okrugli sto o Kosovu na kome bi se postigao minimalni konsenzus o ovom pitanju, što bi se kasnije verifikovalo kroz parlament - kaže Jočić. On je ocenio da bi bilo veoma loše da se odluka o rešavanju problema na Kosovu donese na sednici Vlade Srbije, a da to posle parlament samo usvoji.

Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS, rekao je za 'Blic' da su socijalisti spremni da učestvuju u razgovorima o deklaraciji o KiM.

- Spremni smo da o tom pitanju razgovaramo i sa predstavnicima drugih stranaka. Naš stav je oduvek bio da je kosovsko pitanje državno i nacionalno pitanje oko koga treba da se slože sve stranke - rekao je Anđelković i podsetio da je SPS pre mesec dana u srpskom parlamentu podneo predlog deklaracije o Kosovu.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić kazao je za 'Blic' da ta stranka neće prihvatiti eventualni poziv premijera Živkovića da učestvuje u izradi deklaracije o Kosovu.

- Ne služi SRS samo kao bokserski džak da nas udaraju Živković i ko god hoće iz DOS, a kad im treba nacionalni konsenzus za važna pitanja, kao što su Kosovo i Metohija, da nas priznaju kao politički faktor - rekao je Nikolić.

Predsednik SSJ Borislav Pelević kaže da će ta stranka učestvovati u izradi deklaracije i da će je podržati u Skupštini 'samo ukoliko Vlada bude obavezna da reši pitanje povratka raseljenih sa tačno određenim datumima i rokovima, kao i pitanja egzistencije raseljenih sa KiM i opstanka i bezbednosti Srba koji su ostali da žive u južnoj srpskoj pokrajini. E. B. SPC sprema svoj memorandum

- Tražeći istinu, odgovore i budućnost za Kosovo i Metohiju, Srpska pravoslavna crkva uskoro će objaviti svoj memorandum o Kosovu i Metohiji, s nadom u Boga da će reč istine zaista darovati slobodu - navodi se u saopštenju Informativne službe SPC. Međunarodna zajednica treba da ispuni ono radi čega je preuzela vlast i odgovornost na Kosovu i Metohiji, naša država da s jasnom strategijom brine o tlu na kome je nastala, srpski narod koji je na Kosmetu ostao - da opstane, svi prognani i izbegli da se na njega vrate, a svi žitelji Kosova i Metohije da žive u miru i dostojno čoveka, naglašava se u saopštenju SPC. Janjić: Havijer Solana ne može da posreduje

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, izjavio je za 'Blic' da visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana ne može da bude posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, kao što je bio u Makedoniji, zbog toga što postoji Rezolucija 1244.

- Solana ne može da suspenduje Rezoluciju Saveta bezbednosti, jer je Evropska unija samo jedan deo SB. EU kroz pregovore treba da definiše svoju ulogu na Kosmetu. Ona po Rezoluciji 1244 ima odgovornost za ekonomsku obnovu i razvoj, što su veoma loše uradili. Kada bi se Beograd, Priština, SAD i EU dogovorili da se Unmik zameni misijom EU, to bi morao da odobri Savet bezbednosti - naglašava Janjić. On ocenjuje da Evropa nema ni interes ni instrumente da se 'petlja' u rešavanje problema na Kosmetu. EU će i Srbima i Albancima da ponudi šargarepu na dugom štapu, a to je obećanje članstva u EU.

- To nije lek za bolest na Kosovu. Na primer, u Makedoniji su istog dana kad je potpisan Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji počeli oružani sukobi - podseća on. Janjić je naglasio da u pregovorima, kad je reč o Prištini treba da učestvuju Unmik, predstavnici kosovskog parlamenta i Vlade i Srbi s Kosova, a kad je reč o Beogradu, Vlada Srbije i Savet ministara SCG. On je ocenio da će Albanci biti na neki način u prednosti, jer će im se činiti mnogi ustupci u pregovorima samo da ne pominju konačan status i istakao da ni srpska strana ne bi trebalo da izbegava pitanje konačnog statusa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.