Izvor: B92, 30.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok iz Srbije putem video linka

Beograd -- Na suđenju bivšem pripadniku hrvatskih oružanih snaga Mirsadu Repku, putem video linka saslušan svedok iz Srbije.

Protiv Repka se pred sudom u Norveškoj vodi postupak zbog zločina počinjenih nad Srbima u čpajinskom logoru Dretelj 1992. godine. Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić rekla je Tanjugu da je u Veću za ratne zločine u Beogradu putem video linka, po zamolnici Ministarstva pravde Norveške i postupajućeg norveškog suda, sprovedeno saslušanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog svedoka.

Ona je objasnila da je današnjim saslušanjem Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u potpunosti postupilo po zamolnici norveškog Ministarstva pravde i suda u Oslu, koji su zatražili da putem vido linka budu saslušana četiri svedoka iz Srbije.

Ramićeva je precizirala da je prvi svedok saslušan 17, a druga dva 28. septembra. Suđenje Mirsadu Repku, bivšem pripadniku Hrvatskih odbrambenih snaga u Bosni i Hercegovini, počelo je u Oslu 27. avgusta.

Suđenje Repku je prvi postupak za ratne zločine u Norveškoj od Drugog svetskog rata.

Norveško tužilaštvo tereti Repka, koji od 2001. godine ima norveško državljanstvo, da je između maja i oktobra 1992. godine počinio zločine nad 18 srpskih civila - muškaraca i žena, u logoru Dretelj, na jugu BiH.

U Dretelju su držani uglavnom Srbi, civili koji su zlostavljani, držani u nehumanim uslovima, dok su žene silovane.

Na početku suđenja Repak je rekao da nije kriv za te zločine i da je samo sledio naređenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.