Šta su prioriteti nove srpske Vlade

Izvor: B92, 06.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su prioriteti nove srpske Vlade

Beograd -- Politički analitičari i sociolozi ocenili da će prioriteti nove Vlade biti evro-integracije, ekonomski razvoj, ali i priprema države za globalne klimatske promene.

Politički analitičari Dejan Vuk Stanković i Milan Nikolić, kao i sociolog Vladimir Vuletić smatraju da će glavni zadaci nove vlade biti evropske integracije, kao i poboljšanje ekonomsko-socijalnih prilika u zemlji.

Stanković uz te prioritete navodi i završetak saradnje sa Haškim tribunalom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističući da su sva tri glavna cilja direktno povezana, zbog čega će buduća republička vlada podjednako morati da radi na ostvarenju svakog od njih.

On je rekao da će vlada, ukoliko ne bude postigla uspeh na ta tri polja, teško ostvariti neki značajniji rezultat i teško da će imati podršku i poverenje građana.

Vuletić pored priključenja Srbije EU, ekonomskog razvoja i socijalne pravde u prioritete buduće vlade ubraja i sređivanje stanja u pravnom sistemu, smanjenje korupcije, što su sve, prema njegovim rečima, neophodni faktori za ostvarenje prva dva prioriteta.

On smatra da zadatak vlade u ostvarivanju tih ciljeva neće biti lak, jer to ne zavisi samo od lokalnih prilika, nego i od globalnog stanja.

Vuletić je izrazio sumnju u stopostotno ostvarenje tih prioriteta, ali je naveo da će biti uspeh i ukoliko se u svakom od tih koraka stanje bar malo popravi.

Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, kao prioritete buduće vlade navodi pre svega ekonomski rast i zapošljavanje, zatim sređivanje institucija i zakona u cilju ulaska u EU, ali i pripremu Srbije za globalne klimatske promene.

"Globalne klimatske promene su već počele i Srbiju mogu da dovedu u nezavidnu situaciju što se tiče vode, poljoprivrede, hrane, pa i nekih drugih okolnosti, ukoliko već sada ne krene u te pripreme", smatra Nikolić.

Nikolić je rekao da je teško oceniti u kojoj meri će nova vlada ostvariti ove ciljeve, jer će to, kako je objasnio, biti složena koaliciona vlada.

"Pitanje je da li su baš pravi ljudi na ministarskim pozicijama, ali čak i to može da se koriguje ako ministarstva dovedu kompetentne ljude, stručnjake, kao svoje saradnike, jer samo u tom slučaju mi možemo da očekujemo da će bar deo ovog što sam naveo biti ostvareno", kazao je Nikolić.

Miščevićeva: EU, ispred svega

Nova vlada Srbije trebalo bi da proces evropske integracije stavi kao ključni prioritet, što znači da se taj proces počne posmatrati u celini, a ne samo njegov finansijski i ekonomski aspekt, ocenila je direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević.

"To podrazumeva, pre svega, potrebu usklađivanja domaćeg prava i standarda sa standardima Evropske unije u najrazličitijim oblastima, kako bismo bili kompatibilni sa Evropom i mogli mnogo više da se uključujemo u različite procese", kazala je Miščevićeva.

Ona je kazala da se to konkretno odnosi na nauku i istraživanja, obrazovanje i prosvetu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

"Očekujem od nove vlade da definiše proces evropskih integracija kao apsolutno nespornu stvar za Srbiju i da samo radi na ubrzavanju tog procesa. Taj proces obuhvata i sve ostale oblasti koje samim tim moraju da napreduju", rekla je ona.

Mirković: Beli šengen, kao konkretan korak

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Saša Mirković ocenio je da bi tri prioritetna zadatka za novu republičku vladu trebalo da budu završetak saradnje sa Haškim tribunalom, sticanje statusa kandidata za prijem u EU i ukidanje viza za gradane Srbije.

"Sticanje statusa kandidata za prijem u Evropsku uniju značilo bi da je Srbija ušla u krug zemalja sa jasnom evropskom perspektivom. To bi ujedno značilo da se dugoročno stabilizuju političke prilike, stvaraju bolji uslovi za inostrana ulaganja, više radnih mesta i bolji standard stanovnistva", rekao je Mirković.

Govoreći o izlasku Srbije na belu šengensku listu i ukidanju viza, Mirković je naveo da "ukoliko bude uspešna na tom polju, buduća vlada će biti upamćena kao vlada koja je dobar deo stanovništva lišila mučnog ponižavanja pred šalterima ambasada".

Šabić: Javna potrošnja i korupcija

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da bi prioriteti nove vlade Srbije trebalo da budu evropske integracije, smanjenje javne potrošnje i borba protiv korupcije.

"Treba maksimalno ubrzati aktivnosti na usklađivanju našeg pravnog sistema sa standardima EU, ali obavezno samo uz istovremenu izgradnju novih, nezavisnih i regulatornih organa i osposobljavanje postojećih, radi stvarne primene tih standarda. Novi standardi imaju smisao jedino ako su prisutni u realnom životu", rekao je Šabić.

Govoreći o smanjenju javne potrošnje, on je ocenio da državni aparat u njoj učestvuje u velikoj meri, pa to traži preispitivanje "cene koštanja" mnogih u složenoj strukturi vlasti.

"U javnosti je, s pravom, prisutan utisak o hipertrofiji broja zaposlenih i funkcionera čak i u nekim tradicionalno malim organima vlasti, a da istovremeno, često, na mestima gde je to neophodno nema dovoljno ljudi", rekao je Šabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.