Srbija ustupa Zagrebu slučaj Purda?

Izvor: B92, Tanjug, 10.Jan.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ustupa Zagrebu slučaj Purda?

Zagreb -- U sredu će se u Zagrebu sastati predstavnici ministarstava pravde i tužilaštva Srbije i Hrvatske, jedna od tema će biti slučaj Tihomira Purde, saznaje B92.

Sastanak Mešovite komisije za pripremu i razmenu popisa osoba optuženih lica za ratne zločine bi trebalo da se održi u Zagrebu, a predsedavaće Snežana Malović.

Kako B92 nezvanično saznaje, Srbija je spremna da hrvatskom pravosuđu ustupi predmet Tihomira Purde, hrvatskog državljanina koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapšen 5. januara u BiH, na graničnom prelazu Županja-Orašje.

"Razgovaraćemo i o daljem intenziviranju saradnje između dva ministartva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice. Sigurna sam da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu u što skorijem roku rešeni", navela je ministarka pravde Snežana Maloviće u saopštenju.

Prema njenim rečima, saradnja u pogledu međunarodno pravne pomoći između Srbija i Hrvatske je na izuzetno visokom nivou i takav trend će i ubuduće biti nastavljen.

"Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske, na putu ka Evropskoj uniji, i naše dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno", rekla je ministarka Malović.

Ona je rekla da nije bitno gde će se suditi i čije pravosuđe će okrivljene procesuirati, ali da je nužno je da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin.

U međuvremenu, zbog hapšenja Tihomira Purde ali i navodnog postojanja spiska hrvatskih branitelja koje Srbija tereti za ratni zločin, "usijali su se telefoni" između Srbije i Hrvatske.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila da će tokom dana pokušati da razgovara sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o nedavnom hapšenju Purde.

Istovremeno, veterani u Vukovaru su za večeras najavili protest.

Podsetimo, Purda uhapšen je prošle srede u BiH pod optužbama za ratni zločin, a Veljko Marić uhapšen je pre devet meseci na srpsko - bugarskoj granici pod istim optužbama.

Premijerka Kosor je rekla da Hrvatska želi da funkcioniše pravna država, ali da ne želi "da hrvatski branioci koji su se časno izborili za slobodnu demokratsku Hrvatsku i njihove porodice trpe na bilo koji način".

U međuvremenu se pojavila informacija da Srbija poseduje spisak hrvatskih branitelja koje optužuje za ratne zločine, što je Tuilaštvo za ratne zločine Srbije demantovalo.

Naime, Tužilaštvo je saopštilo da sarađuje s državnim odvjetništvom Hrvatske na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina i preciziralo da je netačna tvrdnja da postoji spisak od 340 hrvatskih državljana, navodno osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru.

Tužilaštvo je preciziralo da, na osnovu uvida u spise Vojnog suda u Beogradu protiv Tihomira Purde koji je uhapšen u januaru 2011, postoji dovoljan stepen sumnje o postojanju elmenata krivičnog dela ratnog zločina.

Slučaj Tihomira Purde prošao prvu fazu revizije, zaključuje tužilaštvo i dodaje da je predviđena još jedna revizija koju će uskoro sprovesti zajednička srpsko hrvatska komisija kako bi se izvršila precizna analiza i rešili nesporazumi.

MUP Hrvatske znao za poternicu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je još 2007. dobilo Interpolovu poternicu za Tihomirom Purdom, koji je uhapšen u BiH po zahtevu Srbije zbog sumnje da je počinio ratne zločine u Vukovaru 1991, izjavio je portparol MUP Krunoslav Borovec Večernjem listu.

On je objasnio da policija u Hrvatskoj ne može postupati po međunarodnim poternicama ako je reč o njenim državljanima, jer bi za to morali imati nalog hrvatskog suda.

Internet portal Pollitika.com objavio je popis imena 332 vukovarska i sto osiječkih veterana koji se navodno nalaze na popisu onih za kojima traga srpsko pravosuđe i za kojima su raspisane međunarodne poternice.

Među njima su i komandanti odbrane grada 1991. godine Mile Dedaković i Branko Borković, upravnica vukovarske bolnice Vesna Bosanac i mnogi drugi.

Ministar pravde Dražen Bošnjaković izjavio je da se na srpskom popisu nalazi 40-ak imena, ali da među njima nema Tihomira Purde.

Bošnjaković je, međutim, rekao i da je telefonom razgovarao s ministarkom pravde Srbije Snežanom Malović, da bi analizirali da li postoji još nekakav spisak hrvatskih veterana protiv kojih se vode postupci vezani za ratne zločine, pored onoga što je Hrvatska već dobila od Srbije.

On je najavio i da će se tokom sedmice sastati i zajednička komisija dva ministarstva pravde.

"Drugog popisa osim onog kog smo dobili, nemamo", rekao je Bošnjaković u sinoćnjem Dnevniku Hrvatske televizije, ponovivši da je na tom spisku oko 40 ljudi i da, osim tog, nema nikakvog drugog spiska.

"Jasno je da ni službeni organi u Srbiji nisu proizveli takav popis i da ga nisu nikome uručili", rekao je ministar, dodavši da dva ministarstva imaju vrlo korektnu i dobru saradnju i zajedničku komisiju.

Hrvatski novinar Drago Hedl za B92 je objasnio da je burna reakcija Hrvatske na hapšenje Tihomira Purde odraz posebnog značaja koje Vukovar ima u toj zemlji. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.