Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ima novi Ustav

Srbija ima novi Ustav

Srbija je juče dobila novi Ustav. Prema preliminarnim rezultatima, koje je sinoć saopštio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), za novi Ustav na referendumu je glasalo 51,4 odsto od ukupnog broja upisanih birača ili 3.415.354 građana Srbije. To je oko 94 hiljade više od neophodnog minimuma, pošto je za usvajanje bilo potrebno da se najmanje 3.319.693 birača izjasni za novi Ustav - ili makar jedan više od polovine od ukupnog broja upisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glasača. CeSID je objavio da je postignuta izlaznost od 53,3 odsto, što znači da je glasao 3.541.281 birač. Procene CeSID potvrdila je i Republička izborna komisija koja je, na osnovu obrađenih 10,60 odsto listića, saopštila da je za novi Ustav glasalo 51,46 odsto birača, a na izlaznosti od 53,66 odsto.

U CeSID tvrde da odstupanja od preliminarnog rezultata, rađenog na reprezentativnom uzorku, ne mogu biti veća od jedan odsto. Birališta su zatvorena sinoć u 20 sati. RIK će konačne rezultate saopštiti najkasnije do četvrtka, 2. novembra u 20 sati.

Kako je najavio predsednik Skupštine Predrag Marković, u nedelju 5. novembra mogla bi da bude održana svečana sednica Skupštine na kojoj bi poslanici proglasili novi ustav. Na istoj sednici morao bi da se donese zakon o sprovođenju ustava kojim bio bilo predviđeno i koji će izbori i kada biti održani.

Prava ustavna drama obeležila je drugi dan referenduma, koji je počeo boljom izlaznošću nego u subotu, ali u tempu nedovoljnom za uspeh referenduma.

CeSID je u 11 sati saopštio da je glasalo 26,1 odsto birača. Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević ocenio je da je potvrđivanje novog Ustava 'sve neizvesnije'.

Da je tako, pokazalo je i novo obraćanje javnosti premijera Srbije Vojislava Koštunice koji je u ranim popodnevnim satima još jednom pozvao sve građane kojima je u srcu Srbija da izađu i glasaju za novi ustav uz poruku da bi 'posledice neizglasavanja ustava bile nesagledive'. Nešto kasnije, sličnom porukom oglasio se i predsednik Boris Tadić.

U OŠ 'Kralj Petar Prvi' glasao je, prvi put u životu, i patrijarh srpski Pavle. Apelovali su i ministri i stranački prvaci, upozoravajući da bi za Srbiju bilo katastrofalno da referendum ne uspe.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović, jedan od stranačkih lidera koji su aktivno propagirali bojkot referenduma, izjavio je da dotadašnji odziv glasača ukazuje na neuspeh referenduma i naveo da će izlaznost biti između 36 i 41 odsto.

U 14 sati RIK saopštava da je do tada izašlo 32,72 odsto birača. Podatak CeSID-a bio je - 33,1 odsto. Prema rečima direktora CeSID Zorana Lučića, verovatnoća da će referendum uspeti bila je sve manja. On je, međutim, naveo da se na ranijim izborima događalo da u poslednja tri sata glasa čak 15 odsto biračkog tela.

Nekako u isto vreme, uvereni da referendum nije uspeo nevladina organizacija 'Samoopredeljenje' Aljbina Kurtija pozvala je građane Prištine da taj momenat 'proglašenja nezavisnosti Kosova proslave okupljanjem ispred zgrade Narodnog pozorišta u centru Prištine'.

Izlaznost birača naglo je porasla kasno popodne. CeSID je saopštio da je izlaznost do 17 sati bila 41,9 odsto. Zoran Lučić je dodao da nije nemoguće da bude dostignut broj glasova potreban za potvrđivanje Ustava. RIK je, potom, saopštila da je do 18 časova izašlo 47,03 odsto birača. Kako je saopšteno u RIK, odziv se naglo povećao, i 'svim građanima koji se u vreme zatvaranja biračkih mesta, u 20 sati, nađu na biralištima biće omogućeno da glasaju'. Da je usvajanje ustava sasvim blizu, potvrdila je i sledeća procena CeSID da je u 19 sati izlaznost bila već 50 odsto.

Čim su stigle vesti o preliminarnim rezultatima, počelo je slavlje Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu. Oni su se okupljali na ulicama i uzvikivali 'Ovo je Srbija' i 'Ne damo Kosovo'.

Ekipa 'Blica' CeSID: Bilo nepravilnosti

Direktor CeSID Zoran Lučić istakao je da je u popodnevnim satima bilo ozbiljnih nepravilnosti. Marko Blagojević rekao je da se radi o dopuštanju da jedna osoba glasa za više osoba, da ljudi glasaju bez lične karte i da je reč o nekoliko desetina biračkih mesta. On je rekao da se te informacije proveravaju i da je sve javljeno RIK.

'Niška policija privela je je juče oko 10.30 aktivistu LDP Miloša Grozdanovića', rekao je dr Nebojša Ranđelović, predsednik gradskog odbora te stranke. Inače, LDP je saopštio da je član biračkog odbora na jednom mestu u Jagodini fizički nasrnuo na kontrolora te stranke koji je evidentirao izlasnost birača. Predsednik lokalnog odbora DSS u Jagodini Života Starčević negirao je ove tvrdnje.

Udruženje Goranaca iz Prištine tvrdi da je iz biračkog spiska izbrisano 300 Goranaca. Predsednik Opštinske izborne komisije u Bujanovcu Dragan Veličković nije mogao da objasni kako se 131 referendumski birački listić viška našao u glasačkoj kutiji na biračom mestu u Strugarskoj.

N.Z. - M.S. Koštunica čestitao

Premijer Srbije Vojislav Koštunica čestitao je sinoć svim građanima Srbije, svih veroispovesti, ali i političkih opredeljenja - novi Ustav Srbije. 'Posebno čestitam građanima Kosova', istakao je Koštunica. On je dodao da je sada najvažnije da novi Ustav pšočne da živi. 'Neophodno je da se oforme sve institucije koje predviđa novi Ustav, da bi on mogao da počne da živi', rekao je Koštunica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.