Izvor: B92, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština nastavlja u sredu

Beograd -- Kako B92 saznaje, vanredna sednica Skupštine Srbije najverovatnije će biti nastavljena u sredu, još nije poznat dnevni red zasedanja.

Prema našim saznanjima, Vlada Srbije će povući zakone koji su na dnevnom redu tekuće vanredne sednice. Prethodno je predsednik parlamenta Oliver Dulić od Vlade zatražio da se, kao predlagač zakona, Vlada izjasni da li je prekršen Ustav time što se na prvoj sednici posle izbora Vlade nije raspravljalo o tačkama koje propisuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ustavni zakon.

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže za B92 da bi parlament iz pravno-političke blokade mogao da izađe na dva načina: ili da nastavi i završi prošle nedelje započetu sednicu, ili da odmah počne novu sa dnevnim redom na kome bi se našli zakoni i izbori funkcionera koje nalaže član 5 Ustavnog zakona, na čemu opozicija insistira.

Vučetić ocenjuje da je parlament pogrešio što nije poštovao Ustavni zakon, ali da to ne znači da je Ustav prekršen.

"Razlog, po svoj prilici, to je skoro sigurno, je taj što Vlada nije pripremila u tako kratkom vremenu - što je bilo jako teško, to je tačno - nije pripremila izmene i dopune odgovarajućih zakona i, po svoj prilici, nije postignut dogovor oko kandidata za zaštitnika građana, oko guvernera Narodne banke i tako dalje", kaže on.

"Ne mislim da je to veliki problem, veći problem je bilo to ko predstavlja Vladu na toj sednici nego ovaj spor. Ovde je samo došlo do zamene koraka u primeni Ustavnog zakona", rekao je Vučetić.

On kaže i da nema mesta za navode opozicije da je Skupština u protivustavnom stanju. "Te kvalifikacije da je zemlja i Skupština u neustavnom stanju su potpuno političke i nisu pravno utemeljene, jer čak i daje prekršen Ustav u nekom elementu, u pogledu donošenja nekog zakona, ne može se izreći ocena da je u pitanju neustavno stanje", smatra on.

"Mislim da se može očekivati da će na sledećoj sednici biti pripremljeni predlozi iz člana 5, i da će u okviru te takođe vanredne sednice biti ispoštovana obaveza iz Ustavnog zakona", kaže Vučetić.

Šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić očekuje da se dogovor o nastavku sednice postigne sutra. Šefica poslaničkog kluba DS-a Nada Kolundžija kaže da će sednica biti nastavljena u sredu.

Podsetimo da član 5 Ustavnog zakona propisuje da se na prvoj sednici Skupštine posle izbora Vlade raspravlja o zakonima koji se tiču zaštitnika prava građana, državne revizorske institucije, prava građana na obaveštenost i izbora guvernera NBS.

DSS-u ne smeta "julovska" prošlost

Opozicija, pre svih LDP, prošle nedelje je vršila opstrukciju sednice zato što nije poštovan Ustavni zakon, ali i zato što je Zoran Balinovac u ime Vlade trebalo da obrazlaže zakone o vladi i državnim službama.

Balinovac je na čelu Vladinog sekretarijata za zakonodavstvo i na toj funkciji je bio u prethodnoj vladi.

Za Demokratsku stranku Srbije, čiji je Balinovac član, nema ničeg spornog u tome što je on bio član JUL-a i što je bio i u vladi Mirka Marjanovića, kaže portparol DSS-a Andrija Mladenović.

"Kome se Balinovac ne dopada, to je njegov problem, ali mislim da je gospodin Balinovac jedan izuzetan pravnik i dobar čovek, u krajnjem slučaju, i mislim da je on svoju funkciju koju je obavljao u prethodnom mandatu izuzetno korektno obavljao", kaže Mladenović.

"Tada nije bilo primedbi na njegov rad, a bilo je javno poznato i nije mu prvi put da sedi u parlamentu", kaže Mladenović.

Liberalno-demokratska partija saopštila je tim povodom da je izmena dnevnog reda sednice Skupštine Srbije dokaz da je ta stranka bila u pravu kada je tražila od Vlade da povuče Zorana Balinovca i uskladi dnevni red sa Ustavom.

Vlada je između odbrane Balinovca sa jedne strane i sprovođenja zakona o lustraciji sa druge, odabrala Balinovca i time još jednom pokazala da ignoriše zakone koji joj ne odgovaraju, upozorava LDP.

Todorić Đelićev savetnik

Magistar pravnih nauka Vladimir Todorić imenovan je za savetnika za pravna pitanja evropskih integracija u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića.

Kako je saopšteno iz Đelićevog kabineta, Todorić (30) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu i magistrirao Pravo Evropske unije na Univerzitetu u Liverpulu 2002. godine.

Od 2003. do 2005. radio je u Kancelariji za pridruživanje EU, gde je bio koordinator izrade Nacionalne strategije za pridruživanje EU, i kao predsednik Pravnog foruma i urednik Srpske pravne revije.

Član je Saveta predsednika Republike Srbije za odnose sa civilnim društvom. Todorić je takođe član Političkog saveta Liberalno-demokratske partije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.