Izvor: B92, 15.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simatović privremeno na slobodi

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je danas da na privremenu slobodu pusti Franka Simatovića kao i da suđenje neće početi pre 30. novembra.

Odbrana Jovice Stanišića, bivšeg načelnika Državne bezbednosti SRbije, zatražila da se, do nastavka suđenja, na slobodu privremeno pusti i bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije.Prema odluci veća, Simatović, nekadašnji Stanišićev pomoćnik, moći će da napusti Holandiju najranije 19. oktobra, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritvorsku jedinicu mora da se vrati najkasnije do 25. novembra.

Sudsko veće Tribunala je danas, takođe, odlučilo da suđenje neće početi pre 30. novembra.

Simatovićeva odbrana je u zahtevu za privremeno puštanje na slobodu navela da njihov klijent ne predstavlja pretnju po žrtve, svedoke ili druge ljude, napominjući da on to nije bio ni tokom ranijih boravaka na privremenoj slobodi.

Odbrana ističe da ne postoji opasnost da bi Simatović, poznat kao Frenki, mogao da pobegne.

Stanišićeva odbrana je u zahtevu za privremeno oslobađanje navela da bi njegov boravak u Srbiji imao pozitivan uticaj na njegovo lečenje i da ne postoji opasnost od bekstva ili mogućnost da bi mogao da utiče na svedoke.

Suđenje Simotoviću i Stanišiću počelo je u junu, ali je u avgustu prekinuto kada je preminuo Simatovićev branilac.

Njih dvojica su optužena za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Karadžiću počinje 26. oktobra

Izvor: RTV Pink, 15.Okt.2009

. . . Sudsko veće Haškog tribunala odredilo je danas 26. oktobar za datum početka suđenja bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću. .

Nastavak na RTV Pink...

Frenki ide kući

Izvor: Večernje novosti, 16.Okt.2009, 20:35

Haški tribunal pustiće bivšeg funkcionera DB i haškog optuženika Franka Simatovića na privremenu slobodu od 19. oktobra do 25. novembra

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.