Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekretar SE u poseti Beogradu

Beograd -- Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis posetio Beograd zbog priprema Srbije da predsedava Komitetu ministara Saveta Evrope.

"Predsedavanje Srbije Savetom Evrope nije samo veliki izazov i odgovornost za srpske vlasti, već i odlična prilika za Srbiju da predvodi Evropu", izjavio je Dejvis.

"Ovo je lepa prilika da Srbija pokaže vođstvo ne samo u regionu, već u Evropi kao celini", ocenio je Dejvis posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukom Draškovićem.

Drašković je, ocenivši da je predsedavanje Komitetu ministara SE od maja do novembra veliki izazov i odgovornost, rekao da će Srbija to obaviti u najboljem interesu SE i da će se "afirmisati kao evropska i demokratska država".

Dejvis je rekao da je od ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Draškovića dobio plan prioriteta Srbije u predsedavanju SE, u čijoj su izradi učestvovali, pored predstavnika vlasti, i nevladine organizacije i velika grupa ljudi.

"To jasno i simbolično pokazuje da ovo nije mogućnost samo za vlasti već i za celu Srbiju i Srbe da pokažu da, radeći zajedno, mogu da vode Evropu", ukazao je generalni sekretar SE.

Drašković je rekao da je uručio Dejvisu radnu verziju prioriteta srpske vlade za predsedavanje SE, pod sloganom "Naša Srbija - jedna Evropa.

Kako je objasnio, prvi od četiri prioriteta je demokratija, ljudska prava i vladavina prava, drugi - borba pritiv terorizma, treći - humanija Evropa i četvrti, "naročito važan", afirmacija vrednosti SE na Balkanu.

Osvrćući se na pitanje statusa Kosova, šef srpske diplomatije ukazao je da će Srbija predsedavati SE u vreme kada će biti doneta odluka o budućem statusu Kosova.

"Nadam se da će Srbija početi predsedavanje SE i završiti ga u okviru sadašnjih, postojećih i međunarodno priznatih granica", kazao je Drašković.

On je zahvalio Dejvisu na "principijelnom i doslednom" stavu koji je zastupao kao generalni sekretar SE da se međunarodno priznate granice država moraju poštovati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.