Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja DZVM-Pokret 64 županije

Subotica -- Omladinski pokret 64 županije na izborima za predsednika opštine Bečej podržaće predsednika DZVM-a Šandora Pala.

Taj pokret i Demokratski savez vojvođanskih Mađara potpisali su sporazum o saradnji, kojim je konstatovano da su osnovni elementi koncepcija o samoupravi koje su formulisale dve organizacije isti i da su ključni delovi ideje o severnovojvođanskoj multietničkoj regiji, koju je razradio Omladinski pokret 64 županije, istovetni koncepciji DZVM-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o autonomiji, prenosi mađarski informativni sajt Vajdasag Ma.

Dodaje se da su programi DZVM i Omladinskog pokreta 64 županije jednaki kada je reč o zalaganju za mađarski autonomni okrug, u okviru multietničke regije, što podrazumeva zalaganje za teritorijalnu autonomiju.

Omladinski pokret 64 županije je mađarska nacionalistička organizacija, u čijem se imenu pojam 64 županije odnosi na Mađarsku pre Trijanonskog sporazuma, kada je Mađarska, u okviru Austro-ugarske monarhije, bila sastavljena od 64 županije. Trijanonskim sporazumom iz 1920. Mađarska je, kao gubitnička strana u Prvom svetskom ratu, izgubila veliki deo teritorije, odnosno Vojvodinu, Baranju, deo Slavonije i Slovenije, Erdelj u Rumuniji i deo Slovačke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.