SPO: Ukinuti pritvor Šešelju

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO: Ukinuti pritvor Šešelju

Beograd -- Srbija bi trebalo da zatraži prekid nezakonitog pritvora lidera SRS Vojislava Šešelja, koji se više od osam godina nalazi u Hagu, saopštio je SPO.

Navodi se da je izdvojeni i pravno uverljivi stav predsedavajućeg sudije Žan-Klod Antonetija "ozbiljno uzdrmao stubove haške optužnice protiv Vojislava Šešelja".

"Po Tribunal u Hagu naročito je optužujuća ocena sudije Antonetija da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šešelj već duže od osam godina u pritvoru i da su time pogažene norme evropskog suda za ljudska prava", navodi SPO.

"Bez obzira na to što Šešelj u zaštiti svojih procesnih prava odbija da zatraži bilo kakvu pomoć vlasti u Beogradu, država Srbija bi trebalo da zahteva prekid njegovog nezakonitog pritvora i puštanje na slobodu do izricanja presude", navodi SPO.

Inače, nekoliko kolona automobila sa pristalicama Srpske radilkalne stranke kružilo je sinoć ulicama Beograda protestujući zbog odluke Pretresnog veća Haškog suda da odbije zahtev Vojislava Šešelja za odbacivanje optužbi i prekid suđenja. Sudija Žan Klod Antoneti dao je izdvojeno mišeljenje, u kome ocenjuje da lidera SRS treba osloboditi krivice za pojedine situacije, poput iseljavanja iz Hrtkovaca, u kojima nije imao vlast.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.