Izvor: B92, 01.Okt.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Podrška putu Srbije ka EU

Madrid, Pariz -- Prodaja automobila u EU u septembru je porasla, dok je u SAD zabeležen pad od kada je nestalo novca u fondu za subvencionisanje kupovine novih vozila.

Zahvaljujući vladinim merama podsticaja, septembarske isporuke automobila u Evropskoj uniji su porasle i do 17 odsto, a u SAD se procenjuje da će podaci prodaje u SAD u prošlom mesecu pokazati pad na najniži nivo u poslednje tri decenije.

Prodaja vozila u Francuskoj je porasla za 14,1 odsto, a u Španiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za čak 17 procenata, dok je u Švedskoj, koja nije uvela sistem "staro za novo", septembarska prodaja smanjena.

Prodaja "staro za novo" i poreske olakšice za nabavku novih, štedljivijih i ekološki prihvatljivijih vozila podstakli su isporuke i u Japanu, za 3,5 odsto.

U SAD niko od velikih proizvođača ne očekuje rast prodaje, a vebsajt "Edmunds” predviđa pad od 23 odsto. Računa se da će prodaja "Forda” biti manja za 9,7 odsto, "Dženeral motorsa” za 46,1, a "Krajslera” za 48,7 procenata.

Izvršni direktor "Fijata” Serđo Markione, koji je u sredu predvideo da će italijanska prodaja pasti za više od šest odsto u 2009. godini, rekao je da je Berluskonijeva najava ohrabrujuća.

Markione se zalaže za postepeno ukidanje podsticajnih mera, ali smatra da bi trebalo pronaći odgovarajuće rešenje za podršku većoj tražnji za vozilima u 2010. i 2011. godini.

Podaci o septembarskoj prodaji vozila u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu vozila, biće poznati u petak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.