Izvor: B92, 05.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija 1244 osnova svih razgovora

Beograd -- Predstavnici vlasti u Beogradu zaključili su da Rezolucija 1244 SB UN mora biti osnov svih razgovora o Kosovu.

Učesnici sastanka u Vladi Srbije u petak uveče saglasili su se da je Plan Vlade Srbije okvir za dalje delovanje državnih organa i da je u razgovorima o decentralizaciji pokrajine neophodno punopravno učešće Beograda i kosovskih Srba.

Učesnici sastanka usvojili su stav da Rezolucija 1244 predstavlja polazište i osnovu svih razgovora o rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političke situacije na Kosovu i Metohiji, i da njeni stavovi, uključujući i anekse 1 i 2 o teritorijalnom integritetu SRJ, odnosno SCG, imaju principijelni značaj za sve učesnike u tim razgovorima, saopštila je vladina Kancelarija za odnose s medijima.

Učesnici sastanka usvojili su i stav da Plan Vlade Srbije za političko rešenje sadašnje situacije na Kosovu i Metohiji, koji je usvojila Skupština Srbije 29. aprila ove godine, predstavlja okvir za dalje delovanje državnih organa Srbije i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, kao i da institucionalno rešenje položaja Srba u pokrajini podrazumeva uspostavljanje njihove samouprave, koja predstavlja viši nivo vlasti od lokalne samouprave.

Sastanak državnog vrha o Kosovu sazvao je premijer Vojislav Koštunica. Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, kao i šefovi svih poslaničkih grupa u srpskom parlamentu.

Sastanku nije prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić, koji je juče najavio svoje odsustvo pre svega zato što, kao predsednik Srbije, "ima drugačije nadležnosti i sasvim drugačije odnose sa parlamentom i vladom".

Novinari su u petak na pres konferenciji u Vladi Srbije pitali premijera i za komentar čestog pominjanja podele Kosova, kao rešenja, na šta je Koštunica odgovorio da je Plan Vlade jedino prihvatljivo rešenje. Srpski premijer kaže da ideja o podeli može dobro da zvuči i da izgleda jednostavno, ali je ustvari takvo rešenje komplikovanije od bilo kog drugog: "Hoću da vas uverim da ovo rešenje o podeli Kosova zaista jeste najteže sprovodljivo, jer otvara niz pitanja: ako podela u jednom slučaju, zašto ne u drugim slučajevima. To bi nas daleko odvelo. Ako toliko govorimo o reformama i o Evropi, onda, kada je reč o Kosovu, treba da se skoncentrišemo samo na jedno pitanje: ljudska prava, prava manjina. To je okvir, a sve drugo vodi pokušaju da se teritorijalizacijom, uspostavljanjem novih granica i njihovom glorifikacijom rešavaju stvari. To je do sada vodilo u ratove".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.