Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešenje statusa u interesu svih"

Orahovac, Skoplje -- Jap de Hop Shefer izjavio da je rešenje statusa Kosova u interesu stabilnosti Balkana i Evrope.

Generalni sekratar NATO-a je juče u Orahovcu rekao kako očekuje da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prihvatiti plan specijalnog predstavnika Martija Ahtisarija.

"Nisam član SB UN, pa o tome ne mogu da odlučujem, ali 16.000 vojnika NATO-a je tu da brani i većinsku i pripadnike manjinskih zajednica", rekao je Shefer nakon obilaska sela Zočište >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kom je za srpske povratnike izgrađeno 45 kuća, a u toku je obnavljanje manastira Svetih Vrača.

Generalni sekretar NATO-a je kazao da se nada da će Rusija igrati konstruktivnu ulogu pri definifinisanju konačnog rešenja statusa Kosova. "Rešenje statusa Kosova je u interesu evropske bezbednosti i verujem da će sve zemlje u tom smeru imati konstruktivnu ulogu", kaže Shefer.

Upitan da li će biti transformacija snaga NATO-a u snage EU na Kosovu po određivanju konačnog statusa, on je rekao da na to pitanje trenutno ne može da odgovori.

"Treba da sačekamo šta će odlučiti SB UN jer će to pitanje mnogo zavisiti od konačnog statusa Kosova. NATO i Kfor će i dalje biti prisutni na Kosovu, sarađivati sa EU i po određivanju konačnog statusa", rekao je Shefer i obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da "ovaj narod ovde ima što bolje uslove".

Makedonija i Kanada podržavaju Ahtisarijev plan

Makedonski ministar odbrane Lazar Elenovski izjavio da njegova zemlja podržava plan Martija Ahtisarija. Elenovski je to izjavio juče u razgovoru s vrhovnim komandantom snaga NATO-a za Evropu, generalom Džonom Kradokom, koji je posetio Skoplje kako bi se obavestio o sprovođenju reformi u oblasti odbrane, situaciji u regionu i učešću Makedonije u budućim međunarodnim misijama u okviru NATO.

Kanada je takođe juče izrazila spremnost da podrži preporuke Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti i pozvala zainteresovane strane da pokažu fleksibilnost po tom pitanju. "Kanada ceni napore Ahtisarija i njegovog tima tokom pregovaračkog procesa", saopštio je šef kanadske diplomatije Piter Mekej i ocenio da Ahtisarijev izveštaj sadrži "suštinske preporuke za postizanje stabilnosti".

On je ukazao da je "sadašnji status Kosova rezultat jedinstvenog sklopa okolnosti, koji zahteva jedinstveno rešenje". "Kanada veruje da je sada prilika za rešavanje tog pitanja i poziva sve koji su uključeni da pokažu fleksibilnost i da deluju odgovorno na promovisanju i obezbeđivanju regionalnog mira i stabilnosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.