Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Moguć nastavak pregovora

Brisel, Vašington -- Oli Ren obavestio Kolegijum Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom skoro mogli biti nastavljeni.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren obavestio je Evropsku komisiju o mogućnosti skorog nastavka pregovora o pridruženju sa Srbijom pošto je procenjeno da nova Vlada Srbije čini "prave stvari" da to omogući. Izvori Evropske unije u Briselu rekli su Beti da bi konačna odluka o nastavku pregovora o pridruženju sa EU mogla zavisiti od predstojeće posete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavne haške tužiteljke Karle del Ponte Beogradu 4. juna.

Odluka bi mogla biti doneta na zasedanju šefova diplomatija EU, sredinom juna.

"Nova vlada Srbije je učinila i čini prave stvari da bi nam omogućila da vrlo skoro obnovimo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju", izjavila je novinarima Renova portparolka Kristina Nađ. Ona je, međutim, rekla da ne može da kaže kada je to "vrlo skoro".

Kristina Nađ je, takođe, kazala da Renu nije potrebno odobrenje 27 država članica EU niti formalna odluka Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom bili obnovljeni.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmejer izjasnio se danas za što skorije obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom koje je prošle godine Evropska unija prekinula zbog nedovoljne saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

Štajnamajer je na konferenciji G-8 je rekao da je "nezavisno od toga kakva će biti dalja procedura oko određivanja statusa Kosova u UN, od odlučujućeg značaja da se pronađe mudar balans i u politici prema Srbiji".

On je podsetio da su u Srbiji početkom godine održani parlamentarni izbori i da je nedavno izabrana vlada koja je izrazila jasnu spremnost na punu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Podsetimo, Evropska komisija je 3. maja prošle godine suspendovala pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom, zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom.

Posle izbora u Srbiji, u januaru ove godine, EU je u februaru odlučila da se pregovori mogu obnoviti ukoliko nova vlada pokaže jasnu spremnost da sarađuje sa Haškim tribunalom i preduzme konkretnu i efikasnu akciju.

Takva spremnost na saradnju sa Hagom našla se među prioritetima nove vlade, formirane 15. maja, i predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica su od tada dali vrlo jasne javne izjave kojima su se obavezali da će ih i primeniti, rekla je Nađeva.

Ona je podsetila na konkretnu akciju, 15. maja, kada je vojna policija u potrazi za haškim beguncem Ratkom Mladićem izvršila pretres u vojnom objektu u Beogradu.

Đelić: Zadovoljni smo, ali treba biti oprezan

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je zadovoljan zbog najava da bi pregovori Srbije sa EU uskoro mogli biti nastavljeni, ali i upozorio da konačna odluka o tome zavisi od procena glavne haške tužiteljke Karle del Ponte.

Đelić je rekao da je on "lično, kao i cela vlada Srbije uveren da će uspeti da uradi sve da ti pregovori otpočnu u najkraćem vremenu". "Zadovoljni smo što čujemo pozitivne tonove, ali moramo biti oprezni i dalje raditi", rekao je Đelić.

Poslanici pozdravljaju najave

Većina poslanika u Skupštini Srbije ocenila je da je potrebno i dobro za Srbiju da se što pre nastave pregovori o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić rekao je da će parlament "učiniti sve da ne bude 'usko grlo' u procesu pregovaranja".

"Onog trenutka kada se proces pregovora o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nastavi, sve ono što su naše zakonodavne aktivnosti koje nam Vlada bude slala na dnevni red, gledaćemo da usvojimo po ozbiljnom, ali ipak hitnom postupku", kazao je Dulić.

Poslanik DS-a Boško Ristić kazao je da nastavak pregovora sa EU dokazuje da je EU procenila da Vlada Srbije ima takvu politiku koja je proevropska i demokratska i da su pružili uveravanje svi politički činioci u Vladi da će nastaviti putem evointegracija i da će usvojiti sve standade, a posebno one koji se tiču promene zakonodavstva.

"Očekujemo intenzivan rad u parlamentu, kako bismo usvojili sve one zakone koji će približiti Srbiju EU", kazao je Ristić.

Šef poslaničke grupe SRS u parlamentu Tomislav Nikolić je kazao da neće sprečavati niti može da sprečava nastavak pregovora, ako za to bude mogućnosti, ali je naglasio da će uvek kritikovati nastavak pregovora "ako EU zauzme stav da Kosovo treba da bude nezavisno".

Poslanik DSS-a Zoran Šami rekao je da EU nije trebalo ni da prekida pregovore sa Srbijom, što "nije bio dobar i mudar potez EU", dodavši da je "svakako dobro" da se pregovori nastave.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da ta stranka podržava svaku pozitivnu inicijativu za nastavak pregovora Srbije sa EU .

On je ocenio da je bilo loše obustavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju i naglasio da je "ovo dokaz da EU ima više razumevanja za građane Srbije od onih koji su dužni da budu bliži na korak nama, a to je Vlada".

"Svaki korak bliže Briselu je nova šansa za suštinsku promenu u našem društvu i stvaranje jednog drugačijeg sistema vrednosti", kazao je Jovanović.

Svilanović: Očekivana odluka

Funkcioner Pakta za stabilnost Goran Svilanović izjavio je za B92 da je vest iz Brisela očekivana i da je ne treba vezivati za rešavanje statusa Kosova.

"Formalno objavljivanje odluke o nastavku pregovora očekuje se najkasnije do petka. U tom smislu je Oli Ren predlog već učinio i verujem da će biti prihvaćen zbog toga što ja uopšte ne vidim drugi način da Srbija prevazilazi probleme koje ima, nego da se kreće ka EU", kaže Svilanović.

"U principu je Evropska unija sačekala da se formira Vlada, najavila je spremnost da nastavi razgovore, sačekala je da vidi da li će biti dogovora oko bezbednosnih službi i da li se od njih može očekivati ozbiljniji angažman", kaže on.

"Da li ovo treba vezivati za Kosovo? Na širem planu da, ali treba shvatiti i ovaj gest EU kao svest o tome da ne sme da dopusti da sve stoji zbog Kosova", smatra Svilanović.

"Brisel tražio mali povod za nastavak"

Najava Olija Rena nije iznenađenje ni za ekonomskog analitičara Mišu Brkića jer je, prema njegovoj oceni, Brisel tražio mali povod da nastavi pregovore sa Srbijom koja ne može ostati crna rupa. "Evo, pokazalo se koliko malo treba učiniti da bi ti pregovori bili nastavljeni", kaže on.

"Ono što je sada u sledećoj fazi, to je da više neće vredeti obećanja, nego da će Vlada morati da pokaže konkretnim potezima da jeste za tu saradnju sa Haškim tribunalom i da sve optuženike pred međunarodnim tribunalom za ratne zločine uhapsi i prosledi u Hag", rekao je Brkić.

"Šargarepa EU Srbiji, šargarepa SAD Rusiji"

Politikolog Robert Hajden je izjavio da bi, ako Brisel ponudi Srbiji skoro obnavljanje pregovora, šefica diplomatije SAD Kondoliza Rajs u Potsdamu, na sastanku s kolegama iz G8, ponudila Rusiji "nešto slično" kako bi Moskva omekšala stav prema Kosovu.

Na pitanje da li će posle eventualne "evropske šargarepe Srbiji uslediti šargarepa SAD Rusiji", odgovorio je: "To svakako, samo zavisi šta će tačno nuditi".

Hajden je, pozivajući se na nagađanja u hrvatskoj štampi, rekao da je jedna od mogućnosti da Amerikanci omoguće Rusima vojno prisustvo severno od reke Ibar, oko Kosovske Mitrovice.

"Koliko shvatam, međutim, sve ukazuje na to da pitanje statusa Kosova neće biti rešeno do juna, kako se ranije očekivalo", ocenio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.