Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o zakonu o predsedniku

Beograd -- Skupština Srbija počela je danas raspravu o predlozima zakona o predsedniku i izborima za predsednika države.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije danas su tražili da se njihovim amandmanima preciziraju i razrade pojedine odredbe zakona o predsedniku Republike, posebno u delu koji se odnosi na nadležnosti i sukob interesa. Vlada Srbije prihvatila je pet od ukupno 56 podnetih amandmana na Predlog zakona o predsedniku Republike.

Poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije najavili su da neće podržati predložene zakone, a Liberalno-demokratska partija je podršku uslovila usvajanjem njihovih amandmana.

Poslanici Srpske radikalne stranke su tokom rasprave tražili da se izbriše odredba po kojoj predsednik Republike izražava jedinstvo države, navodeći da se takva odredba ne može samo prepisati iz Ustava već se mora precizirati način na koji će on to da čini.

Oni su zajedno sa poslanicima Socijalističke partije Srbije ocenili da je ta odredba "besmislena" ukoliko predsedniku zakonom ne bude zabranjeno bavljanje stranačkim funkcijama.

Šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić istakao je da radikali neće podržati taj zakon, ali da će ga poštovati, ukoliko on bude usvojen.

Radikali su tražili da se utvrdi odogovornost predsednika Srbije Borisa Tadića za nefunkcionisanje Ustavnog suda, čiji predsednik Slobodan Vučetić više od godinu dana nije razrešen dužnosti.

Vlada je prihvatila amandman LDP-a kojim se precizira da će se parlament sastati i van redovnog zasedanja i u slučaju da joj je prestao mandat kako bi predsednik Republike položio zakletvu.

Predlog zakona o predsedniku Republike predviđa da njegov mandat traje pet godina i da ne može biti biran više od dva puta na tu funkciju, bez obzira koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

Predsednika u slučaju sprečenosti zamenjuje predsednik parlamenta, najduže tri meseca.

Zakonom se prvi put regulisu pitanja vezana za supružnika predsednika koji će imati pravo da mu miruje radni odnos za vreme trajanja mandata i da za to vreme prima platu u iznosu od 20 odsto plate predsednika Republike.

Tadiću tri mandata?

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, da će, prema Predlogu zakona o predsedniku, Boris Tadić moći da bude biran u još dva mandata jer je za tekući izabran po prethodnom ustavu.

Marković: Imate ustavno-pravnu situaciju do usvajanja Ustava Srbije 9. novembra 2006, a drugu posle usvajanja Ustava.

B92: Šta to konkretno znači?

Marković: To znači da od momenta donošenje Ustava vi možete uvoditi takve računice.

B92: Dakle, hipotetički, Tadić bi mogao da ima, uz ovaj mandat, još dva mandata?

Marković: Da. Ne hipotetički, već shodno Ustavu.

Marković je objasnio da u vladajućoj koaliciji još nema dogovora o izbornom modelu za organe lokalne samouprave i izbor predsednika opština i da je zbog toga resorno ministarstvo pripremilo tri verzije zakona.

"Demokratska stranka je realna, mi sami ne možemo odlučiti o tome, koalicioni partneri treba da daju odgovor na pitanje koji ćemo od zakona pustiti. Kakva bude odluka koalicionih partnera, mi ćemo taj zakon pustiti; mi svakako nismo smetnja jer smo učinili sve što smo mogli", kaže on.

"Mi smo dali argumente zašto mislimo da treba ovako, ali ako ne pristanu, mi ćemo onako. Ali, došli smo u situaciju da uopšte nemamo odgovor i to je sada problem”, naveo je Marković.

Da bi predsednički izbori bili raspisani, Skupština bi morala da usvoji nove zakone do 31. decembra. U slučaju da to ne učini, predsednik Skupštine bi mogao da raspiše izbore po važećim zakonima.

Tadić protiv privilegija za supruge predsednika

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražiće da se iz vladinog predloga Zakona o predsedniku Republike brišu odredbe kojima se supruzi predsednika daju određene privilegije, saznaje Beta u izvorima bliskim Predsedništvu Srbije.

Ukoliko odredbe o privilegijama ne budu izmenjene amandmanom one će se primenjivati, ali i u tom slučaju supruga predsednika može da ih se odrekne ili da iznos od 20 odsto od predsednicke plate, koji bi joj pripadao, daje u humanitarne svrhe.

Predlog Zakona o predsedniku Republike predviđa i pravo da supruzi predsednika miruje radni odnos za vreme trajanja mandata, ili da

odsustvuje sa posla kada obavlja protokolarne ili druge društvene obaveze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.