Izvor: B92, 21.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašković: Misija SB i u enklave

Beograd, Njujork -- Sanda Rašković-Ivić rekla da postoje nezvanične potvrde da će misija SB UN ostati dan duže na Kosovu i posetiti srpske enklave.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju je Tanjugu rekla da će misija sama odabrati šta će obići, a da je srpska strana tu da joj pomogne.

Ona je navela da bi bilo neophodno da se misija Saveta bezbednosti UN zaista uveri kakva je situacija na terenu i kako izgledaju srpske enklave ograđene bodljikavom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žicom.

Šef Misije Srbije pri UN Pavle Jevremović ranije danas preneo je zahtev Srbije i ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića da Misija SB UN poseti srpske enklave na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Misija SB UN na Kosovu treba da ostane onoliko koliko je potrebno da stekne realnu predstavu o tome da li su primenjene odredbe rezolucije 1244 o demokratskim standardima za Srbe i druge nealbance", ističe se u saopštenju.

Cilj Misije Saveta bezbednosti UN, koja dolazi naredne nedelje, jeste da dobije poslednje, neposredne informacije sa terena o situaciji na Kosovu, rekao je ambasador Belgije pri UN Johan Verbeke, prenosi kosovska štampa.

Verbeke, koji će predvoditi Misiju, rekao je da plan posete još nije definisan. "Naš cilj je da se sretnemo sa institucijama koje su poslednjih godina bile aktivne na Kosovu, a to su EU i NATO. Sastaćemo se i s lokalnim zvaničnicima kako bismo došli do sveobuhvatne slike stanja na Kosovu", rekao je Verbeke.

Bataković očekuje pregovore

Dušan Bataković očekuje nastavak pregovora o Kosovu, ali možda drugog formata nego oni u Beču.

Savetnik predsednika Srbije i član pregovaračkog tima Beograda ocenio je u Poligrafu da su mogući novi pregovori Beograda i Prištine, ali drugačijeg formata od onih u Beču. Bataković je precizirao da bi ti pregovori mogli biti nešto između šatl-diplomatije i neposrednih pregovora Prištine i Beograda.

"Zaista postoji čitav niz institucionalnih rešenja, koji nije ni pokušan da bude primenjen u slučaju Kosova, a koji postoje u Evropi", kaže on.

Na pitanje da li misli da bi Albanci pristali na neposredne pregovore pošto su ih i do sada odbijalil, insistirajući da u njima učestvuje međunarodna zajednica, on je rekao se pokazalo da nije tačno da se Srbija ne pita ni za šta.

"Albanci su do pre nekoliko meseci zamišljali da ništa ne zavisi od Srbije i Srba, ponašali su se kao osvajači na Kosovu, što sve naravno ne odgovara situaciji na terenu", rekao je Bataković.

Bataković je otkrio i neke nove detalje iz razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

"Veoma ohrabrujuće je bilo to što je Lavrov rekao: 'U slučaju pretnje nasiljem ili dešavanja nasilja, obustavlja se čitav pregovarački proces o budućem statusu Kosova'. Znači, pretnja nasiljem neće biti tolerisana, a ona se koristi kao jedno od sredstava pritisaka na Srbiju", navodi Bataković.

"Srbija sada vodi mirnodopsku politiku, poštuje međunarodne obaveze i traži od svih drugih da te iste obaveze ispunjavaju na način kako su se same obavezale, a ne da se prave presedani koji posle donose posledice o kojima mi u ovom trenutku ne možemo ni da razmišljamo", kaže on

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.