Radmanović: Silajdžić putuje nezvanično u Beograd

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmanović: Silajdžić putuje nezvanično u Beograd

Poseta predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Harisa Silajdžića Beogradu 25. maja je nezvanična, a za radne posete nekog od članova Predsedništva nije potrebno usaglašavanje, izjavio je danas član predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

On je istakao da samim tim nikakvi dokumenti ne mogu da proizađu iz takve posete, pa na sednici Predsedništva nije bilo nikakvih stavova o tome, kao ni platforme za tu posetu, preneli su bosanski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Silajdžić dolazi u radnu posetu Srbiji po dogovoru sa domaćinima u Beogradu.

Radmanocvić je ocenio da ta poseta neće doprineti boljim odnosima BiH i Srbije i dodao da ne treba očekivati izvinjenje Silajdžića za srpske žrtve u prethodnom ratu, "jer on jednostavno ne razmišlja tako".

Povodom istanbulske deklaracije, Radmanović je ponovio da takva deklaracija ne postoji, i to ne samo za njega nego ni za BiH, jer je Silajdžić bio u nezvaničnoj poseti Turskoj.

To znači, objasnio je on, da nije imao stav Predsedništva ni oko odlaska ni oko prihvatanja bilo koje deklaracije, pa prema ustavu BiH taj dokument i ne postoji.

A i da je taj dokument bio na dnevnom redu Predsedništva, ne bi mogao da bude prihvaćen, istakao je Radmanović i zaključio da bi tada u najmanju ruku usledio zahtev za zaštitu entitetskog interesa.

Istanbulsku deklaraciju potpisali su u Istanbulu 24. aprila predsednik Predsedništva BiH Haris Silajdžić, predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Turske Abdulah Gul.

U njoj su dogovoreni oblici saradnje te tri zemlje u cilju podsticanja regionalne saradnje i stabilnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.