Izvor: B92, 27.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put ka EU i status Kosova

Beograd -- Pokrenuta polemika o članu 135 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, u kome stoji da se taj sporazum ne primenjuje na Kosovu.

Nakon što je na zasedanju parlamenta izazvao oštre polemike, Sporazum o stabilizaciji i prdiruživanju (SSP) Srbije sa Evropskom unijom objavljen je na sajtu Vlade. Vicepremijer Božidar Đelić kaže da se u tekstu navodi da se Sporazum ne primenjuje na teritoriju Kosova, ali, prema Đelićevom tumačenju, to ne dovodi u pitanje sadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili budući status Kosova.

Kada je reč o toj rezoluciji, nakon višednevnih tumačenja danas se u Beogradu situacija donekle smiruje, ali je sada zvanična Priština ta koja oštro reaguje na usvajanje Rezolucije, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Podsetimo, nesporazum je nastao zbog člana 135 tog sporazuma, u kome stoji da se Sporazum primenjuje na teritoriji Srbije bez Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244, bez prejudiciranja konačnog statusa Kosova.

Novonastali nesporazum objašnjavao je i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, koji je tvrdio da se radi o standardnom članu za sve međunarodne sporazume koje Srbija potpisuje kada je reč o Kosovu.

Član 135 Sporazuma

"Ovaj sporazum se primenjuje, s jedne strane, na teritorije na koje se primenjuju ugovori kojima se osnivaju Evropska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju i u skladu sa uslovima utvrđenim tim ugovorima i na teritoriju Srbije, s druge strane.

Ovaj sporazum se ne primenjuje na Kosovu, koje je trenutno pod međunarodnom upravom, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine. Ovo ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova, niti određivanje njegovog konačnog položaja po samoj Rezoluciji."

Jelica Minić, iz Evropskog pokreta u Srbiji, ocenila je u Kažiprstu Radija B92 da je čudno što su političari u Srbiji tek sada otkrili da se Kosovo nalazi pod protektoratom.

"Poznato je da još od 2002. godine, kada je prvi dijalog uspostavljen sa EU, da i tadašnja vlada nije imala jedan dovoljno elastičan stav kako bi UNMIK nekako ostao u sastavu pregovaračke strane naše, pa je onda pregovarački proces sa Kosovom izmešten", objašnjava Minićeva.

Na konstataciju da je Srbija pre dve nedelje predala predsedavanje energetskom zajednicom UNMIK-u, Jelica Minić je rekla da je UNMIK od početka u tom sporazumu.

Da li je Srbija stvarno odustala od svog evropskog puta, po mišljenju britanskog publiciste Tima Džude, znaće se u trenutku kada Beograd bude odlučivao da li da potpiše Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji ili ne.

Džuda je u razgovoru za BBC rekao i da zapadne diplomate nisu previše ozbiljno shvatile nagoveštaje koje je usvajanjem Rezolucije Beograd poslao Evropskoj uniji da bi mogao da odustane od priključenja.

"Ali, postoji zabrinutost da će Srbija iz inata ili zbog toga što će biti besna ako većina zemalja članica Unije prizna nezavisno Kosovo, odlučiti da ne pristupi Evropskoj uniji", navodi on.

"Ako se to desi, Srbija će se vratiti u izolaciju i, naravno, ostaće bez novčane pomoći iz Evrope. Sav taj novac koji je sada namenjen Srbiji, bio bi usmeren u Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju", rekao je Džuda.

Opširnije o stavovima Tima Džude, ali i ostalim reakcijama stranih medija na usvajanje Rezolucije o Kosovu u Skupštini Srbije, možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.