Privremeno finansiranje u Vojvodini

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremeno finansiranje u Vojvodini

Beograd, Novi Sad -- Vojvodina će u naredna tri meseca biti na privremenom finansiranju jer Skupština Srbije nije usvojila predlog statuta Vojvodine, kao ni budžet za 2009. godinu.

Izvršno veće Vojvodine usvojilo je odluku o privremenom finansiranju, koja važi za period od januara do marta 2009. godine. Predviđeno je da pokrajinski budžet bude 11,47 milijardi dinara. Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić kaže da privremeni budžet, iako restriktivan, obezbeđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslove za nesmetan rad svih korisnika budžeta Vojvodine.

Prema Đukićevim rečima, odluka je doneta zbog toga što još nije usvojen zakon kojim bi se utvrdile nadležnosti Vojvodine shodno Ustavu Srbije, a koje su sadržane u predlogu statuta Vojvodine. Inače, taj predlog, kao i zakon za njegovu primenu, treba da usvoji Skupština Srbije.

Pored predloženog statuta Vojvodine, Skupština nije usvojila ni predlog budžeta Srbije za narednu godinu, što je takođe dovelo do usvajanja privremenog budžeta Vojvodine.

Zakon o budžetskom finansiranju nalaže da se u ovakvim situacijama mogu potrošiti sredstva kakva su bila predviđena za prva tri meseca prošle godine.

Pokrajinska vlada je, imajući to u vidu, odlučila da, od 11,47 milijardi dinara privremenog budžeta, 6,63 milijarde dinara budu transferna sredstva iz republičkog budžeta namenjena platama u prosveti i nekim programima u kulturi, dok će 3,31 milijarda biti takozvani ustupljeni prihodi i primanja.

Vojvođanska vlada očekuje od privatizacije milijardu dinara, dodatni prihodi bi mogli da dostignu 512,8, a preneta neutrošena sredstva su 23,7 miliona dinara.

Inače, Vojvodina očekuje i 90 odsto novca od prodaje NIS-a. Međutim, nije izvesno da li će i pod kojim uslovima doći do prodaje, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Najveći deo pokrajinskog budžeta podeliće se prosvetnim radnicima (57,78 odsto), za kapitalna ulaganja namenjeno je 21,68, a za finansiranje nauke, poljoprivrede, zaštite životne sredine, informisanje i drugo 20,54 procenta raspoloživog novca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razvojna komponenta Budžeta za 2009. godinu

Izvor: RTS, 10.Dec.2008, 10:37

Budžet za 2009. godinu pored restriktivnih mera imaće i razvojnu komponentu. Vlada Srbije odredila oko 18,7 milijardi dinara za razvoj privrede, a oko 40,1 milijarda dinara biće uloženo u kapitalne projekte...Budžet za 2009. godinu, iako je veoma restriktivan u pogledu smanjenja javne potrošnje,...

Nastavak na RTS...

Odluka o privremenom finansiranju Vojvodine

Izvor: RTS, 10.Dec.2008

Izvršno veće Vojvodine usvojilo Odluku o privremenom finasiranju Pokrajine za period januar - mart 2009. godine. Odluka doneta jer Skupština Srbije nije usvojila predloženi statut Vojvodine...Izvršno veće Vojvodine usvojilo je na današnjoj  sednici Odluku o privremenom finasiranju Pokrajine za...

Nastavak na RTS...

Privremeno finansiranje Vojvodine

Izvor: RTV Pink, 11.Dec.2008

U prvom tromesečju budžet 11.47 milijardi dinara. . . Izvršno veće Vojvodine usvojilo je Odluku o privremenom finasiranju pokrajine za period januar - mart 2009. godine. Odlukom je predviđeno da u prvom tromesečju pokrajinski budžet bude 11,47 milijardi dinara, saopšteno je iz Izvršnog veća....

Nastavak na RTV Pink...

Đukić: Privremeni budžet Vojvodine uvažio realnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2008

NOVI SAD - Izvršno veće Vojvodine sinoć je usvojilo odluku o privremenom finansiranju, koja se odnosi na prvo tromesečje naredne godine...Kako je za RTV izjavio pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić, odluka je doneta zbog toga što u Skupštini Srbije još nije usvojen Zakon kojim bi se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.