Pripreme za pregovore sa Beogradom

Izvor: B92, 03.Mar.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za pregovore sa Beogradom

Priština -- Najjača opoziciona stranka kosovskih Albanaca, Demokratski savez Kosova smatra da ne treba žuriti s počinjanjem dijaloga Prištine i Beograda.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je mišljenja da parlament treba da usvoji rezoluciji o okvirima u kojima bi se pregovaralo.

"DSK smatra da mi nemamo razloga da žurimo u pregovore, jer imamo mnogo važnija posla i mnogo većih problema da rešimo u ovom periodu", rekao je predsednik DSK Isa Mustafa u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << listu "Zeri".

On se usprotivio ideji formiranja sveobuhvatnog pregovaračkog tima Kosova, što je predložila Alijansa za budućnost Kosova.

Kao najjača opoziciona stranke kosovskih Albanaca, DSK daje rok od sto dana premijeru Hašimu Tačiju da pokaže, "šta misli i šta radi", rekao je Mustafa.

Lider DSK Isa Mustafa je ponovio da je nova vlada Kosova "privremena" jer osim toga što joj, kako kaže, nedostaje legitimnost, ona pred sobom ima nesavladive izazove.

O očekivanom dijalogu sa Beogradom raspravljaće danas i poslanici Skupštine Kosova. Iako nije na dnevnom redu današnjeg zasedanja, predsednik skupštine Jakup Krasnići smatra potrebnim usvajanje rezolucije o pregovorima.

Krasnići očekuje da parlamentarne grupe iniciraju rezoluciju koja će odrediti okvire za pregovore kako bi bilo jasno o čemu može i o čemu ne može da se razgovara.

Predstavnici Pokreta za ujedinjenje su na pragu dijaloga saopštili da treba uspostaviti reciprocitet prema zahtevima Beograda.

"Srbija dolazi sa sopstvenim interesom za sever, a mi treba da postavimo pitanje onako kako ga mi vidimo. Sve što se odnosi na Leposavić, Zubin Potok i Zvečan treba da se odnosi i na Preševo, Bujanovac i Medveđu. Ukoliko je potrebna autonomija za Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, treba je dati i za Preševo, Bujanovac i Medveđu i mi na tome treba da insistiramo", rekao je predsednik pokreta Avni Klinaku.

Delegacija prištine u Vašingtonu

Zamenica premijera Kosova i šefica prištinskog tima za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj otputovali su u Vašington, gde će sa zvaničnicima SAD razgovarati o budućim razgovorima sa srpskim vlastima.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, tokom posete Vašingtonu oni će se sresti sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta i Kongresa SAD, među kojima je i zamenik državne sekretarke Džejms Stajnberg.

Prema pojedinim najavama, dijalog predstavnika Beograda i Prištine mogao bi da počne već sledeće nedelje u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.