Izvor: B92, 08.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema se nov Zakon o radu

Beograd -- Vlada Srbije priprema predlog novog Zakona o radu.

Nov zakon bi zamenio postojeći, donet pre nešto manje od tri godine uz velike otpore i proteste sindikata. Tadašnja vlada tvrdila je da je reč o jednom od ključnih reformskih zakona, kojima se ukida samoupravljanje. Aktuelna vlada namerava da važeći Zakon o radu ublaži i umanji prava poslodavaca, jer smatra da je on za naše uslove suviše radikalan.

Ključne izmene objašnjava ministar za rad i zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slobodan Lalović: "Po mom mišljenju, pravo na učešće zaposlenih u raspodeli dobiti je ostalo kao jedina bitna nesaglasnost. Druga pitanja mogu biti neusaglašena, ali kad ogolite razloge, oni se moraju povući. Ključna teza u zakonu, prva i osnovna, jeste naša ideja da se politika zarada u Srbiji vodi kroz pregovaranje, kroz kolektivne ugovore, a ne kroz jednostrane akte poslodavca", kaže ministar Lalović.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca smatra da je novi Zakon ustupak sindikatima. "Mislim da će nas novi zakon vratiti u neki samoupravni period", kaže Atanacković. "Za nas u Uniji poslodavaca je veliko iznenađenje predlog, koji je došao od Vlade ili možda od Ministarstva za rad, da treba menjati Zakon o radu. Ako znamo da je Zakon o radu bio jedan od prvih reformskih zakona, koji je donet uz saglasnost Međunarodne organizacije rada, na kome se tripartitno radilo, baš me čudi da od nekoliko desetina ili stotina zakona, koje treba usaglasiti sa zakonima EU, mi menjamo zakon koji je donet pre dve i po godine, kao prvi u seriji tih zakona", kaže Atanacković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.