Prijavljeno šest srpskih stranaka

Izvor: B92, 11.Jul.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavljeno šest srpskih stranaka

Priština -- Šest političkih partija Srba sa Kosova prijavilo se do sada Centralnoj izbornoj komisiji Kosova za učešće na lokalnim izborima.

Političke partije mogu da se prijave najkasnije 60 dana pre izbora, što znači da rok za prijavu ističe 15. septembra, dva meseca pre zakazanih lokalnih izbora. Sudeći po najavama iz Centralne izborne komisije Kosova, tri meseca pre održavanja lokalnih izbora jedan broj lokalnih srpskih stranaka zatražio je da bude zvanično registrovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za učešće na izborima.

Uz ocenu da se radi o optimističkom signalu za učešće kosovskih Srba na lokalnim izborima, ovo je potvrdio portparol Izborne komisije Fehmi Ajvazi.

"Na ovim izborima su se već prijavila šest subjekata srpske zajednice. Ovaj rok još ima vremena, nadamo se da će još biti, i to je jedan dobar znak za ove izbore”, kaže on.

Zvanični Beograd je ocenio da na Kosovu ne postoje uslovi za učešće Srba na izborima, što u prevodu znači da se Srbi pozivaju da 15. novembra ne izađu na glasačka mesta.

Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke, koja se prijavila za učešće na izborima, kaže da je ocena predsednika Srbije Borisa Tadića o nepostojanju uslova za izbore u suštini tačna, ali da ako se bude čekalo na stvaranje idealnih uslova, onda tih uslova možda nikad neće ni biti.

"Ja sam svestan činjenice da stav koji ima SLS, da je u načelu za izlazak Srba na lokalne izbore, svakako nije popularan unutar srpske zajednice”, kaže Petrović.

"Mnogo je lagodnije onima koji zagovaraju bojkot, ali ukoliko imamo, pre svega, jedan interes za opstanak srpske zajednice, mislim da je jako bitno da mi budemo deo procesa, deo nekih institucija gde možemo da utičemo na svoju sudbinu”, rekao je on.

Portparol kosovskog predsednika Džavit Bećiri kaže da se službena Priština nada da će kosovski Srbi pred 15. novembar samostalno doneti odluku o izborima i u tom smislu Fatmir Sejdiju apelovao je na Srbe da iskoriste pravo da izaberu svoje predstavnike u vlastima na lokalnom nivou.

"Na ovaj način, oni će direktno uticati na poboljšanje njihovog života, doprinoseći ispunjenju toliko željenog procesa integracije svih građana u politički i društveni život zemlje”, rekao je Bećiri.

Za razliku od srpske strane i dilema oko narednih lokalnih izbora, među albanskim partijama se zahuktava još uvek službeno neproglašena izborna kampanja i tri meseca pre izbora gotovo svaka politička aktivnost se koristi za izbornu promociju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.