Prijava protiv Vučića zbog neobjavljenih biografija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv Vučića zbog neobjavljenih biografija

Vlada Srbije ponaša se kao družina iznad zakona jer nije postupila po odlukama Upravnog suda donetih od decembra prošle, do februara ove godine, a koji je u 15 presuda naložio objavljivanje poslovnih biografija ljudi koje je Vlada postavila na odgovorne funkcije u državi, saopštio je danas Pokret dosta je bilo-Saša Radulović.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović podneo je danas krivičnu prijavu protiv predsednika Vlade Aleksandra Vučića i generalnog sekretara Novaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nedića zbog krivičnog dela neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 stav 1. Krivičnog zakona Srbije.

Prijava je podneta Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac.

Za prijavljeno krivično delo zaprećeno je od tri meseca do maksimalno tri godine zatvora i novčana kazna.

Nipodaštavanjem sudskih odluka, koje demonstrira Vlada Srbije, podriva se sistem zasnovan na pravu i zakonima, pred kojima u svakoj demokratskoj državi svi moraju biti jednaki, ocenio je Pokret.

Posebno je problematično, navodi se u saopštenju, što Vlada pokazuje samovolju svojstvenu nedemokratskim režimima i kad, suprotno zakonu, postavlja funkcionere na najodgovornija mesta u državi, kao u slučaju Nikole Petrovića, direktora Elektromreža Srbije, i kad svoje odluke odbija da obrazloži javnosti i krši Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Upravni sud je sve presude uredno dostavio na izvršenje Vladi Srbije, koja je bila dužna da najkasnije u roku od 15 dana postupi po odluci suda.

Stepen Vučićeve osionosti najbolje se vidi kad na pitanje novinara da li će postupiti po prvoj sudskoj presudu, koja se odnosila na obavezu dostavljanja biografije Bratislava Gašića prilikom izbora na funkciju predsednika UO Srbijagas, kaže da "ne razume pitanje", navodi Pokret u saopštenju.

Od tada do danas Vučić ne želi da razume da je Vlada dužna da postupi po svakoj pravosnažnoj sudskoj presudu.

Postala je uobičajena pojava da Aleksandar Vučić podriva sudsku granu vlasti tako što ne prihvata sudske odluke koje mu se lično ne dopadaju ili odbija da primi poziv na sud, po tužbi zbog laganja, ističe Pokret dosta je bilo.

Neefikasna sudska zaštita jedan je od ključnih razloga zbog koga domaći privrednici propadaju, a strani investitori zaobilaze našu zemlju, konstatuje Pokret.

Naš sledeći korak protiv samovolje Aleksandra Vučića i ignorisanja presuda Upravnog suda je obraćanje Ustavnom sudu Srbije i Sudu za ljudska prava u Strazburu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.