Premijer: Srbija želi članstvo u EU

Izvor: B92, Tanjug, 11.Maj.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Srbija želi članstvo u EU

Cirih, Bern -- Srbija želi da ispuni sve potrebne uslove za ulazak u EU i njen prioritet je dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo, kaže premijer Mirko Cvetković.

On je, na otvaranju Biznis foruma u Cirihu, kazao da Švajcarska i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose i da je ta zemlja jedan od značajnijih ekonomskih partnera Srbije. "U procesu realizacije evropskih ciljeva, uvereni smo da će saradnja sa Švajcarskom dodatno ojačati srpsku privredu i doprineti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unapređenju ekonomije u Srbiji", istakao je premijer.

On je naveo da će, tokom razgovora sa švajcarskim zvaničnicima, razmotriti mogućnosti daljeg unapređenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao i mogućnost većeg prisustva kompanija iz Švajcarske na projektima od značaja za srpsku privredu, istakavši, kao posebno perspektivne, projekte iz oblasti energetike, poljoprivrede, zdravstva i zaštite životne sredine.

Cvetković je kazao da su Sporazumi o trgovinskoj i privrednoj saradnji, podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja i izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji su na snazi već nekoliko godina, bitan osnov za unapređenje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Švajcarske.

"Srbija je od 2001. godine ostvarila visok i stabilan privredni rast, sa prosečnom stopom rasta od 6,5 odsto na godišnjem nivou. Srpsko tržište izuzetno je atraktivno za strane investitore, a ukupan nivo stranih direktnih investicija na kraju 2009. iznosi preko 13 milijardi evra", rekao je Cvetković, obraćajući se švajcarskim privrednicima.

On je dodao i da je investiciona klima u Srbiji izuzetno povoljna i da su izvršene promene sistemskih propisa iz te oblasti.

Srpski premijer je naveo i da je Srbiju, kao i sve druge zemlje pogodila svetska ekonomska kriza, ali da se ove godine očekuje blagi oporavak i stopa rasta od dva odsto bruto društvenog proizvoda.

Kao prioritetne aktivnosti Vlade Srbije u 2010. godini, on je naveo ulaganja u razvoj infrastrukture, transportne i energetske.

"U ovoj godini očekuje nas početak obimnih infrastrukturnih radova na putnom Koridoru 10, kao i modernizacija i rekonstrukcija železničke infrastrukture na Koridoru 10, kao i radovi na modernizaciji pruge Beograd - Bar. U naredne tri godine biće uloženo 2,5 milijardi evra u realizaciju ovih projekata", istakao je Cvetković.

On je kazao i da se tokom ove godine planira ulaganje 1,6 milijardi evra u sektor energetike.

"Najznačajniji projekti u oblasti energetike obuhvataju izgradnju i modernizaciju termoelektrana i kapaciteta za transport i distribuciju struje, kapaciteta za preradu nafte, izgradnju gasovoda i skladišta gasa, kao i interkonekcije sa Rumunijom, Bugarskom i Republikom Srpskom", zaključio je premijer Srbije u obraćanju učesnicima biznis foruma u Cirihu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je, nakon susreta sa predsednicom Nacionalnog saveta Švajcarske Paskal Bruderer Vis, da je Srbija u potpunosti posvećena svojoj evropskoj budućnosti i da će 2010. godina biti ključna za proces evropskih integracija za ceo region zapadnog Balkana.

"Ova godina će biti ključna za proces evropskih integracija za ceo region. Svakako, mi verujemo da će EU priznati napore koje Srbija čini, tako što će našu zemlju i ceo region približiti za korak ka sebi", rekao je Cvetković u Bernu.

U vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, srpski premijer je izrazio uverenje da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti doprineti obnovljanju pregovora o budućem statusu KiM, kako bi se došlo do rešenja obostrano prihvatljivog.

Susret Cvetkovića i predsednice Švajcarske

Premijer Cvetković je razgovarao sa predsednicom Švajcarske konfederacije Doris Lojtard o bilateralnim odnosima, saradnji unutar međunarodnih finansijskih institucija i situaciji na zapadnom Balkanu.

Cvetković i Lojtardova su na sastanku nedaleko od Berna naglasili važnost sporazuma o slobodnoj trgovini, koji su 2009. potpisale zemlje članice Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Srbija, objavljeno je na sajtu savezne vlade švajcarske konfederacije.

Pored Švajcarske, članice EFTA su Island, Norveška i Lihtenštajn.

Očekuje se, kako je navedeno, da sporazum između EFTA i Srbije stupi na snagu u drugoj polovini ove godine i, dodaje se, imaće pozitivan uticaj na ekonomske odnose Švajcarske i Srbije.

Cvetković i Lojtardova su, takođe, ukazali na činjenicu postojanja velike srpske zajednice u Švajcarskoj, što je, po njihovoj oceni velika stimulacija za dalje produbljivanje odnosa između dve zemlje.

Lojtardova je izrazila podršku Švajcarske Srbiji u njenim naporima ka EU, kao i celom regionu zapadnog Balkana kada se radi o ostvarivanju neophodnih političkih i socio-ekonomskih promena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.