Izvor: B92, 04.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovorima do rešenja za Kosovo

Beograd, Bukurešt, Priština -- Vuk Jeremić kaže da Francuska podržava pregovore o Kosovu i rešenje koje će proisteći iz tog procesa. Išinger u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je danas, posle susreta s ministrom inostranih poslova Francuske Bernarom Kušnerom, da Francuska podržava pregovore o Kosovu i rešenje koje će iz toga proisteći. "Svi se nadamo da će to biti kompromisno rešenje koje će otvoriti i ubrzati evropski put Zapadnog Balkana", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Jeremić u Bukureštu, gde učestvuje na godišnjem skupu rumunske diplomatije.

"Gospodin Kušner mi je preneo da Francuska podržava pregovarački proces, da se Francuska zalaže za rešenje koje će izaći iz tog pregovaračkog procesa. Svi se nadamo da će to biti kompromisno rešenje, koje će ubrzati evropski put celog Zapadnog Balkana”, kazao je Jeremić posle susretas Kušnerom.

"Nema nikakve dileme da Francuska želi Srbiju u Evropskoj uniji", rekao je Jeremić. Francuska će biti predsedavajuća EU u drugoj polovini naredne godine, a Jeremić kaže da će to biti vrlo važan trenutak za Srbiju. "Zato će nam biti potrebna francuska podrška", dodao je Jeremić i istakao da je važno da Beograd ima najbolje moguće odnose s Parizom.

Jeremić na skupu rumunske diplomatije

Šef diplomatije Srbije, uz ministre inostranih poslova Francuske Bernarda Kušnera i Velike Britanije Dejvida Milibanda, boravi u Rumuniji kao učesnik redovnog godišnjeg sastanka rumunske diplomatije. Skup je značajan za domaćine jer na njemu predstavljaju strategiju rumunske diplomatije za narednu dekadu.

Ovo je prvi put da se na sastanak rumunskih diplomata pozivaju ministri inostranih poslova drugih zemalja, a pozivom Jeremiću Rumunija je ukazala posebnu čast, ocenjuju domaći mediji.

"Jedinstvo Evrope važnije je od sudbine Kosova", rekao je Kušner danas posle razgovora sa šefom rumunske diplomatije Adrianom Čorojanuom. Kušner je rekao da je u vezi s rešenjem pitanja Kosova od velikog značaja jedinstvo Evrope i u tom kontekstu naveo da postoje razlike u pristupu tom pitanju i rekao da Rusija govori glasno.

"U pogledu rešenja statusa Kosova treba uzeti u obzir nalaženje rešenja koje će zadovoljiti sve strane, očuvanje jedinstva Evrope i poziciju Rusije", kaže Kušner.

Povodom podele Kosova, Kušner je rekao da je pozicija i Francuske i Evrope i Rusije da Kosovo ne treba deliti, već da ono ostane u istorijskim granicama.

Đelić i Koštunica s Išingerom

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je s predstavnikom EU u pregovaračkoj trojci za Kosovo Volfgangom Išingerom o dosadašnjem toku pregovora i sledećim koracima u pregovaračkom procesu.

Đelić je istakao da Srbija konstruktivno doprinosi pronalaženju kompromisnog rešenja zasnovanog na važećim principima međunarodnog prava koje ni ka koji način neće ugroziti teritorijalni integritet i državni suverenitet Srbije, saopštio je Kabinet potpredsednika vlade.

Predsedik Srbije Boris Tadić juče je, posle razgovora sa Išingerom, izjavio da je neophodno što pre početi direktne pregovore Beograda i Prištine o rešavanju statusa Kosova i Metohije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da je u razgovorima potvrđen sastanak Beograda i kosovskih Albanaca u Njujorku. On je dodao i da je cilj susreta s nemačkim diplomatom bio pojasniti srpsko viđenje rešenja statusa Kosova.

Posrednička trojka je saglasna da glavna tema budućih razgovora treba da bude budući status Kosova i Metohije, izjavio je predstavnik Evropske unije u posredničkoj trojci Volfang Išinger u razgovoru sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom.

Najavljujući nastavak razgovora, Išinger je istakao da je važan cilj posredničke trojke da se dođe do kompromisnog rešenja koje će biti odobreno u Savetu bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Koštunica je tokom susreta ukazao da je Srbija odgovorno i konstruktivno pristupila novom pregovaračkom procesu i da je prilikom prvog sastanka u Beču delegacija Beograda iznela nove ubedljive argumente da je suštinska autonomija najbolje rešenje za buduće uređenje Kosova i Metohije.

"Svaka država koja bi se usudila da prizna jednostranu nezavisnost pokrajine najgrublje bi pogazila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, a tim činom bi istovremeno bio ponižen autoritet Saveta bezbednosti i samih UN", nagalsio je premijer.

Džonston u Prištini

Rasel Džonston (Beta)

Izvestilac Saveta Evrope za Kosovo lord Rasel Džonston izrazio je u Prištini očekivanje da će status Kosova biti rešen vrlo brzo.

Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, Džonston je novinarima kazao da je iznenađen ruskim stavom i izjavama ruskih zvaničnika u vezi sa rešavanjem statusa Kosova.

"Očekujem da će se rešenje statusa Kosova naći za kratko vreme jer nastavak nejasnoće šteti privredi i stvara političke tenzije", rekao je izvestilac Saveta Evrope.

On je izrazio nadu da će se pitanje statusa rešiti tokom decembra.

Džonston je izrazio očekivanje da će Rusija voditi računa o statusu Kosova, imajući u vidu da rešenje tog pitanja doprinosi stabilnosti Balkana.

Prema njegovim rečima, u interesu Kosova i regiona je stvaranje nezavisnog Kosova pod međunarodnim nadzorom, kako je predložio međunarodni posrednik Marti Ahtisari.

Bocan-Harčenko ne očekuje proglašenje nezavisnosti

Predstavnik Rusije u pregovaračkoj "trojci" za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da 28. septembra u Njujorku očekuje direktne razgovore Beograda i Prištine i ocenio da kosovska strana neće proglasiti nezavisnost.

Bocan-Harčenko je za Radio Beograd rekao da su se delegacije Beograda i Prištine na sastanku sa "trojkom" 30. avgusta u Beču obavezale na "suzdržanost" u smislu, kako je rekao, "nekih akcija koje mogu da potkopaju pregovarački proces".

"Mislim da pre svega neće doći do proglašenja nezavisnosti jer bi to sprečilo mogućnost za dalje pregovore", rekao je ruski zvaničnik.

Na pitanje da li to znači da je albanska strana na sastanku u Beču na neki način dala neku vrstu garancije "trojci" da neće proglasiti nezavisnost, Bocan-Harčenko je odgovorio: "Ja mislim da".

Bocan-Harčenko je rekao da ne treba očekivati neki prodor do 28. septembra kada se očekuju direktni razgovori Beograda i Prištine na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Bocan-Harčenko je ponovio da ideju o podeli Kosova nije pokrenula "nijedna od strana" i da zato "nije uključena u pregovore ni u agendu trojke".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.