Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog zakona o policiji

Beograd -- Među predlozima zakona o kojima će Skupština Srbija sutra raspravljati jeste i Predlog zakona o policiji.

Skupština Srbije počinje sutra novu sednicu na kojoj bi poslanici trebalo da raspravljaju o nizu predloga zakona medju kojima su zakon o dopingu u sportu, o državnoj revizorskoj instituciji, o duvanu, spoljnotrgovinskom poslovanju i nekoliko zakona iz oblasti pravosudja. Medju tim zakonima je i predloženi tekst novog zakona o policiji, čiji je predlagač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratska stranka Srbije, koja to ministarstvo i vodi.

Novi zakon o policiji, koji se, kao predlog, već po drugi put pojavljuje u parlamentu, nužan je preduslov za prijem naše zemlje u Evropsku uniju. S tim u vezi njegove izmene direktno se odnose na strukturu, funkcionisanje i teritorijalnu organizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predstavljajući zakon pred Odborom za bezbednost Skupštine Srbije, resorni ministar Dragan Jočić pohvalno se izrazio o predloženom tekstu, ne ostavljajući mesta za dilemu da li su ponudjenje odredbe prihvatljive za sve poslaničke grupe u parlamentu.

Medju promenama koje MUP može da očekuje su i nova teritorijalna organizacija i novi koncept javne bezbednosti, kao i precizno definisanje policijskih ovlašćenja: "U policijskim poslovima se uvode određeni standardi koji su u skladu sa međunarodnim standardima policijskog postupanja, a naročito svim zahtevima utvrđenih međunarodim faktorima, koji se odnose na dužnost služenja ljudima, poštovanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti, ostvarivanje ljudskih prava, nediskriminaciju pri izvršenju policijskih zadataka, ograničenost i uzdržanost u upotrebi sredstava prinude. Važno je da se ukidaju dosadašnji činovi, i uvode zvanja, ali oni će se zadržati samo uz restriktivne izuzetke u slučajevima gde to zahteva način komandovanja, možda kod specijalnih jedinica".

Bitan segment izmena u policiji odnosi se na uvodjenje sektora unutrašnje kontrole, što se prvi put kod nas pojavljuje kao praksa. Sistem spoljne kontrole i dalje je vezan za parlament, dok se, kao izmena, uvodi i kontrola MUP-a pri korišćenju budžetskih sredstava. Novina je nova funkcija - direktora policije, koji bi trebalo da obavlja poslove šefa policije, što je do sada bila dužnost samog ministra: "Takođe, sadašnji rezervni stastav policije više ne postoji. Rezervni sastav je jedan od ostataka militarizacije policije, tako da smo uveli pojam pomoćne policije, koja se bazira na dobrovoljnosti onih koji bi želeli da učestvuju u radu i samim tim doprinosili da se određene poteškoće otklone njihovim angažovanjem".

Tokom sednice nadležnog odbora promedbe na predloženi tekst izneli su predstavnici radikala, dok se SPS - kao stranka koja stoji uz Vladu -već izjasnio da će zakon podržati. Ipak, u redovima vladajuće koalicije neslaganje sa zakonom dolazi iz redova SPO-a koji se, kako saznajemo, još tokom prolaska zakona kroz Vladu protivio pojedinim odredbama.

Raspravi o ovom predlogu zakona, kao i nizu izmena drugih, prethodiće glasanje o više zakonskih predloga medju kojima i o zakonu veterini i o izmenama Zakona o drumskom saobraćaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.