Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog za Kosovo u Ljubljani

Priština, Ljubljana -- Zamenik Ahtisarija, Albert Roan, predstavio slovenačkom ministru Dimitriju Rupelu poslednju fazu predloga budućeg statusa Kosova.

Posle razgovora u Ljubljani sa slovenačkim državnim sekretarom Andrejem Šterom i ministrom spoljnih poslova, Dimitrijem Rupelom, zamenik posebnog izaslanika UN, Albert Roan, novinarima je izjavio da je svoje sagovornike informisao o napretku u razgovorima o statusu Kosova.

"U poslednjoj smo fazi priprema ponude, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju ćemo obema stranama predstaviti posle predstojećih izbora", dodavši da je ministra Rupela upoznao i sa nekim sadržajima ponude za budući status Kosova, kao i da je posebno važno da bivše jugoslovenske države znaju šta se radi i šta će biti predloženo.

"Posebno važno je da imamo podršku Slovenije i ministra Rupela jer oni imaju veliku ulogu u regiji i poznaju problem, zbog čega je važno da oni tačno znaju šta planiramo i šta ćemo uraditi. Zato smo ministra Rupela i slovenačku vladu zamolili da daju svu podršku, koju mogu, našem trudu", rekao je Roan, odbivši da odgovara na pitanja prisutnih novinara.

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel je dodao da je Roana upoznao sa svojim utiscima iz razgovora sa srpskim političarima, koje je vodio tokom nedavne posete Beogradu.

Rupel je naglasio da je u ovom trenutku najvažnije da međunarodna zajednica i EU, posle izbora u Srbiji, govore jednim glasom i očuvaju jedinstvo.

Tači: Sadržina, a ne procedura

Član pregovaračkog tima Kosova Hašim Tači smatra da nije toliko važna procedura rešavanja statusa Kosova, već sadržina predloga.

"Nisu važne procedure, već suština. Uveren sam da će sadržina Ahtisarijevog predloga o statusu biti u skladu sa interesima i voljom građana Kosova za nezavisnom i suverenom državom", rekao je Tači.

On je kazao da nezavisnost Kosova ima dve adrese: "žrtvovanje i volju građana Kosova, kao i ispravan stav SAD i drugih zapadnih zemalja".

"Oko statusa nema razlike između vladajuće koalicije i opozicionih stranaka", rekao je Tači, koji je i predsednik najveće opozicione stranke - Demokratske partije Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.