Predlog „Transparentnosti”: Kako Vlada da pobedi korupciju

Izvor: Blic, 28.Maj.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog „Transparentnosti”: Kako Vlada da pobedi korupciju

Transparentnost Srbija izradila je predlog u 13 tačaka šta treba da budu prioriteti nove vlade i skupštine u borbi protiv korupcije. Ovaj predlog danas će biti upućen partijama i državnim institucijama, a “Blic” ga ekskluzivno prenosi.

1. Čuvanje jedinstva pravnog poretka:

- Ne bi smelo da se dogodi da Vlada predloži, Skupština usvoji, predsednik proglasi nijedan zakon ukoliko su dobili argumentovano upozorenje da je suprotan Ustavu ili unosi pometnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u pravi poredak.

2. Veća javnost u procesu donošenja odluka

- Nikada ne bi smelo da se dogodi da Vlada predloži zakon koji nije prošao javnu raspravu. Zato dopuniti Zakon o državnoj upravi, poslovnik Vlade... U Skupštini prekinuti lošu praksu da se predlozi zakona koji su upućeni kao narodna inicijativa ili od opozicionih poslanika uopšte ne razmatraju.

3. Oprez pri regulatornim i finansijskim intervencijama

- Treba nastaviti reformu propisa radi otklanjanja procedura koje opterećuju rad privrede i građana.

4. Strateški pristup u borbi protiv korupcije

- Vlada i Skupština trebalo bi da usvoje nove sveobuhvatne strateške dokumente za borbu protiv korupcije, ali i da obezbede njihovu primenu kroz uvođenje mehanizma odgovornosti za neispunjenje zadataka.

5. Reforma javnog sektora

- Treba da obuhvati, između ostalog, i sledeće mere: smanjenje broja članova Vlade, i to ne više od 17, smanjenje ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru, prestanak prakse povećavanja javnog sektora nepotrebnim izmeštanjem poslova državne uprave u javne agencije i organizacione oblike sa nejasnim pravnim statusom.

6. Jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije

- Novi saziv Skupštine treba da temeljno razmotri godišnje izveštaje o radu tih organa, ali i da obaveže Vladu da reši probleme na koje se u tim izveštajima ukazuje.

7. Prekid prakse kupovine medijskog uticaja

- Kao i prekid prakse trošenja novca na sponzorstva koja vrše javna preduzeća.

8. Potpuna reforma oblasti javnih nabavki

- Izmene Zakona o javnim nabavkama i budžetskih propisa, smanjenje proizvoljnosti pri određivanju šta će se nabavljati, jačanje nadzornih mehanizama, ukidanje nepotrebnih formalnosti.

9. Reforma pravosuđa

- Regulisanje svih spornih pitanja reforme pravosuđa.

10. Veći broj prijavljenih i ispitanih slučajeva korupcije:

- Glavni problem borbe protiv korupcije je mali procenat prijavljenih dela. Pre svega, potrebno je doneti Zakon o zaštiti uzbunjivača i propisati oslobađanje od krivične odgovornosti davaoca mita koji je na to bio prinuđen i koji slučaj prijavi.

11. Jasni planovi rada i izveštaji o radu

- Skupština treba da traži od Vlade da svake godine dostavi izveštaj o radu i da razmatra završni račun.

12. Izveštaji o finansiranju

- Sve stranke treba da na vreme predaju izveštaje o finansiranju kampanje.

13. Promena Ustava

- Iako nije prioritetna, jeste potrebna zbog sužavanja preterano širokog imuniteta od krivičnog gonjenja, uređenja statusa nezavisnih državnih organa, postavljanja brana za kršenje pravila o raspolaganju javnim finansijama...

Povezane vesti: Ivica Dačić traži ministarstva koja je dosad držao Dinkić Goati: Tri stranke dovoljne za vladu Studentski funkcioneri na stranačkim listama Stranke i dalje ne računaju na žene Nataša Mićić: Mogu da budem ministar odbrane

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.