Izvor: B92, 21.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo neslaganje partnera u vlasti

Beograd -- Skupština Srbije počela raspravu o Predlogu zakona o neposrednom izboru poslanika za Skupštinu SCG.

Prema Ustavnoj povelji ti izbori trebalo bi da se održe u februaru 2005. godine. Vladajuća koalicija ponovo nije složna, jer je G 17 plus protiv ovog zakona, a za odlaganje izbora za Parlament državne zajednice za još godinu dana.

Iako je Crna Gora protiv održavanja neposrednih izbora za parlament Državne zajednice, stranke u Skupštini Srbije smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da rokove koje propisuje Ustavna povelja treba ispuniti. U DSS-u misle da donošenjem ovog Zakona Srbija Briselu pokazuje da joj je stalo do održanja zajednice i da "zajedno možemo najbrže da uđemo u EU". "Usvajanjem zakona Crna Gora se stavlja pred svršen čin", kaže šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić. "A oni, neposredno rukovodstvo Crne Gore, koje smatra da to u ovom trenutku nije bitno, moraju da dokazuju zašto to nisu do sada uradili i na njih će se ubuduće vršiti pritisak da izvršavaju svoje obaveze. Na kraju krajeva, i portparol Havijera Solane Kristina Galjak je pre neki dan nedvosmisleno rekla da su neposredni izbori za parlament državne zajednice prioritet", kaže Aligrudić.

Međutim, koalicioni partner DSS-a, G17 plus, smatra da su ti izbori nepotrebni i besmisleni. "Izbore treba odložiti do 2006", kaže šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić. " Izbore za državnu zajednicu treba odložiti za godinu dana da Beograd i Podgorica razgovaraju i dogovore svoje odnose. To će biti prihvatljivo i za Evropsku uniju i za ceo svet", kaže Albijanić.

I pored nesaglasnosti između DSS-a i G17 plus, ovaj zakon će u skupštini Srbije biti usvojen jer ga podržavaju i radikali, socijalisti i demokrate. Potpredsednik DS-a Dušan Petrović kaže da

državna zajednica nije savršena, ali da Srbija nema drugačiji državni skolop do onog propisanog Ustavnom poveljom. "Brisel, Podgorica i Beograd su garanti Beogradskog sporazuma na kome je utemeljena Ustavna povelja. Ako se postigne konsenzus o bilo kom rešenju između Beograda, Brisela i Podgorice, mislim da je to rešenje dobro", kaže Petrović.

Predlog zakona o neposrednom izboru poslanika u parlament SCG predviđa da Srbija bude jedna izborna jedinica, a izborni cenzus je 5 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.