Izvor: B92, 29.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš o izborima i vojsci

Beograd -- Zdravko Ponoš kaže da se na položaje u armiji ne dolazi izborima, ali da se izbori eventualno mogu odraziti na donošenje novih zakona.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik je apelovao da donošenje novih zakona o vojsci i odbrani bude jedan od prioriteta novog skupštinskog saziva jer bi oni trebalo da promene socijalni položaj armije, pošto to ne može da se učini u postojećim okolnostima.

"Možemo da uspostavimo novu strukturu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga, opredelimo koji nam tenkovi više ne trebaju, ali kakva su prava i obaveze pripadnika vojske, odnosi u službi, to ne možemo da odredimo sami, a to može da nas uspori", kazao je Ponoš u intervjuu magazinu Odbrana.

On je kazao da ne drži pod kontrolom socijalne aspekte života u vojsci, pošto to ne zavisi od Generalštaba, ali da se nada da će u tom prostoru biti dobrih i lepih promena jer se to tiče života ljudi za koje na neki način odgovara.

"Nažalost, to ne mogu da obećam, ali se nadam da će nova vlada imati razumevanja za to da se socijalni položaj Vojske promeni znatno nabolje. To za što sam ja odgovoran, što smo počeli da realizujemo u 2006. godini, nastavićemo i tokom 2007. godine", rekao je Ponoš.

On smatra da će vojna profesija biti mnogo privlačnija, izazovnija i da "vojsku više neće doživljavati kao ušuškanu, zacementiranu, zatvorenu socijalnu strukturu".

"U mnogo čemu je Vojska do sada funkcionisala kao bojler. U bojler voda uđe, ona toplija izađe, a unutra ostane kamenac. U Vojsku budžet uđe, pare izađu - što u firme, što u remontne zavode, što u trgovačke marže, a Vojska ostane siromašna i neobučena. To mora da se promeni", zaključio je Ponoš.

Zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić izjavio je da će Vojska Srbije na kraju 2007. godine imati oko 27.000 pripadnika, a od toga oko 8.000 vojnika, dok će ostatak činiti profesionalci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.