Izvor: B92, 06.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika, direktori i odbori

Beograd -- Skoro dva meseca od formiranja vlade nije doneta odluka o razrešenjima i postavljenjima direktora najuticajnih preduzeća u zemlji.

Kako saznaje B92, u vladajućoj koaliciji nisu zadovoljni postojećim rešenjima, ali promena nema jer još nije potpisan koalicioni sporazum koji bi to pitanje rešio. Tim sporazumom bi Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i G17 plus ostvarili pravo da na ključna mesta u javnom sektoru postave svoje proverene kadrove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od formiranja vlade do danas u službenim glasnicima objavljena su samo razrešenja i postavljenja državnih sekretara, pomoćnika ministara i pojedinih savetnika. O kadrovskim rešenjima u, na primer Naftnoj industriji Srbije, Elektroprivredi Srbije, Telekomu, Radioteleviziji Srbije i Politici biće odlučeno, kako tvrde izvori B92, po potpisivanju koalicionog sporazuma, najkasnije u septembru.

Za profesora Fakulteta političkih nauka Zorana Stojiljkovića takvi planovi nisu iznenađenje. "Ovih dana u restoranima sa separeima najčitanija literatura su beležnice formata A4 u kojima su raspored mesta u upravnim odborima i direktorska mesta koje je dobila vladajuća partija i koalicija na vlasti. Tu nije dominantan, što je i najveći problem, profesionalni princip i logika konkursa, nego logika političkog lojalništva, a težina mesta koje ste dobili pokazuje i težinu vaše pozicije u političkoj partiji", kaže Stojiljković.

Dok se DS, DSS, NS i G17 plus ne dogovore, tokom leta, o novim postavljenjima, u pojedinim upravnim odborima sedeće i funkcioneri Srpskog pokreta obnove, stranke koja nije prešla cenzus na prošlim izborima. Na čelu UO Telekoma i sada je Milan Božić, a u NIS-u, na primer, bivša poslanica Sanja Čeković. Iz SPO-a takođe, na poziciji direktora Beogradskom sajma je Anđelko Trpković.

Stojiljković upozorava da kadroviranje u praksi previše ide u sferu politike, pa vodi kartelisanju političkih partija. "Izgubite li izbore i odete li u opoziciju, ako ste ključna politička stranka, nije preteran rizik jer će vam neki udeo u vlasti ostati. Za javnost služe vrele parlamentarne kampanje, a dogovor i sasvim drugačija klima vladaju u skupštinskom restoranu", kaže on.

Osim što se očekuje da SPO ustupi mesta kadrovima nove koalicije, kada je reč o najjačim preduzećima, poput NIS-a, EPS-a i Telekoma, ostatak mesta u upravnim odborima, pored predstavnika sindikata, i sada čine kadrovi G17 plus, DSS-a i NS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.