Podržan prijem Kosova u  Unesko

Izvor: Danas, 21.Okt.2015, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podržan prijem Kosova u Unesko

Izvršni savet Uneska podržao je danas, većinom glasova, predlog za prijem Kosova

u tu organizaciju, a konačna odluka o tome biće doneta na

sednici Generalne konferencije u novembru.


Za glasalo 27 članova tog tela, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano. Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali da odlože izjašnjavanje, ali je predsednik Izvršnogsaveta ocenio da je ta inicijativa zakasnela.Razmatrajući zahtev Kosova za prijem u UNESKO, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << predat 4. avgusta, i konstatujući da Kosovo prihvata Statut UNESKO, da   je spremno da ispuni sve obaveze koje proističu iz članstvai da doprinosi troškovima organizacije, Izvršni odbor je preporučuje Generalnoj konferenciji da prihvati Kosovo kao punopravnog člana, navodi se u zaključku.Zahtev za članstvo Kosova uputila je Albanija, uz kosponzorstvo Austrije, Bahreina, Belizea, Burkione Faso, Čada, Kostarike, Obale Slonovače, Danske, DominikanskeRepublike, Salvadora, Estonije, Finske, Francuske i Gabona.Članstvo Kosova u UNESKO podržale su i Gambija, Nemačka, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Kuvajt, Letonija, Lesoto, Luksemburg, Holandija, Oman,Panama, Papua Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija,Senegal, Slovenija, Somalija, Južni Sudan, Švedska, Togo,Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija,Tanzanija, SAD i Vanuatu.Delegaciju Kosova na sednici Izvršnog odbora UNESKO predstavljao je ministar inostranih poslova Hašim Tači.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Preporučen prijem Kosova u Unesko

Izvor: SEEcult.org, 21.Okt.2015

Izvršni savet Uneska odlučio je 21. oktobra većinom glasova da predloži prijem Kosova u tu organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu...Izvršni savet Uneska preporučio je prijem Kosova Generalnoj konferenciji, koja će zasedati od 3. do 18. novembra...Za prijem Kosova u Unesko glasalo je 27...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.